Железопътният транспорт се опитва да постигне въглеродна неутралност(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

ЖП компания е сред най-големите купувачи на слънчева енергия в Европа


Железопътният превоз се пробва да реализира въглеродна индиферентност
(снимка: CC0 Public Domain)

Влаковете стават все по-екологични. Показателно за тази наклонност е, че френска железопътна компания се трансформира в един от най-големите купувачи на слънчева електрическа енергия в Европа

Държавната жп компания SNCF Voyageurs подписа 25-годишен контракт за закупуване на електрическа енергия от възобновими източници. Това е най-голямото корпоративно съглашение за закупуване на електрическа енергия (PPA) във Франция досега и едно от най-големите в Европа, съгласно компанията.

Споразумението приближава SNCF Voyageurs до задачата 40-50% от трафика на пътническите влакове във Франция да се зарежда от слънчева сила до 2026 година, разяснява договорката Cleantechnica.

Железопътният превоз остава един от най-големите консуматори на електрическа сила и вследствие на това генерира големи излъчвания на парникови газове. С прекосяване на влаковете към възобновима сила, както и към водородно гориво, жп превозът дава обещание да реализира въглеродна индиферентност с течение на времето.
още по темата
Закупуването на чиста сила за SNCF Voyageurs се прави от дъщерното сдружение SNCF Énergie. Такива контракти се подписват още от 2018 година, като досега са подписани осем съглашения.

Последният контракт е най-големият. Той планува всяка година SNCF Voyageurs да получава към 207 GWh от четири нови слънчеви електроцентрали с общ потенциал от 146 MW. Цялата закупена сила ще бъде употребена за обслужване на придвижването на пътнически влакове, ръководени от SNCF Voyageurs.

Желанието на SNCF Voyageurs да направи пътническия железопътен превоз безусловно чист заслужава възторженостти. Но не е ясно по какъв начин компанията ще компенсира увеличените разноски – дали ще вдигне цената на билетите или ще разчита на дотации и по този начин наречената „ зелена ” цена, което е най-вероятно.

В същото време Франция остава движещата мощ за потребление на нуклеарната сила в Европа и има намерение интензивно да построява нови атомни електроцентрали. Подобни проекти кроят и други страни, откакто по-рано бяха отхвърлили нуклеарната сила като чиста.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР