Гласът на писателя Димитър Димов отново звучи в дома му

...
Гласът на писателя Димитър Димов отново звучи в дома му
Коментари Харесай

Навършват се 115 години от рождението на Димитър Димов

Гласът на писателя Димитър Димов още веднъж звучи в дома му в София. Така в къщата музей на писателя ще бъде маркирана 115-ата годишнина от неговото рождение. От през днешния ден посетителите могат да го видят и в една по-различна светлина посредством изложбата " Димитър Димов като художник ".

Аудиозаписът, който оглася дома на Димитър Димов, е урок по френски език, записан от самия него на домашния магнетофон през последната година от живота му.



Прочетените френски изречения съответстват с тези върху ръкописите, които и до през днешния ден стоят на бюрото му - с типичния му почерк с надолнище наляво. Заедно с цигарите му " Слънце ", кибрита и очилата са непокътнати към този момент повече от 50 години.

Атанас Капралов, шеф на Национален книжовен музей: " Той просто е един полифоничен разум, който е осъществен в ужасно доста направления и като публицист, и като академик, и както виждате той е рисувал, а ние Националния книжовен музей и къща музей " Димитър Димов " демонстрираме постоянно всякога нови детайли от неговия многообразен гений. "



Стоян Чобанов, къща-музей " Димитър Димов " в София: " Един негов съученик споделя: Рисуваше и с лявата, и с дясната ръка и той вика нарисува една подигравка с лявата ръка и една с дясната и ние след това ги изрежем и като ги сложим една върху друга, те се безусловно припокриват. Представяте ли си какъв гений. "

Художник, фотограф, ветеринарен доктор, публицист - светът на Димитър Димов е необхватен. Но в дома му са скрити доста истории за неговия живот и чакат да бъдат разказани.



фотоси: БГНЕС/Архив


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР