Желанието за промяна в сектора на горите е на над

...
Желанието за промяна в сектора на горите е на над
Коментари Харесай

Инж. Филип Ковашки: Откраднатата дървесина отива при най-бедните

" Желанието за смяна в бранша на горите е на над 90% от българските жители. Има насъбрани проблеми в бранша през последните над 20 години. Разбирам желанието на Дунчев за промени, още повече на хората от неправителствените организации и желанието всичко да се поправи в границите на два месеца. Но това е мъчно постижимо. Не сме спрели напъните в посока изсветляване на бранша ".

Това съобщи шефът на Изпълнителната организация по горите инж. Филип Ковашки в студиото на " Денят ON AIR ".

Той посочи, че за два-три месеца са освободени двама шефове в ИАГ.

" Не можем да приказваме за назначение на кадърни или некадърни, партийни или непартийни. Конкурсът е този, на който се взема решение кой да заеме даден пост ", безапелационен беше инж. Ковашки пред Bulgaria ON AIR.

Данните демонстрират, че за 3 месеца са осъществени към 130 000 инспекции, формирани са към 4000 акта. Това прави към 50 акта на ден, издадени единствено от чиновници на ИАГ. Отделно такива се пишат от държавните предприятия при установени нарушавания.

" При 100 установени нарушавания на ден, действителните е разумно да са повече. Важно е да бъдат сложени хора, които да правят надзор в горските територии. Прави впeчатление, че една част от екипите са задоволително ефикасни, а други работят с по-ниски темпове. Слабите, в случай че не реализират резултати, би трябвало да бъдат отстранени. А финансово да бъдат подтиквани екипи, които работят добре ", предлага шефът на Изпълнителната организация по горите.

И очерта един от проблемите в Агенцията - дефицита на фрагменти - от 1390 бройки са заети 950. А интерес нямало, тъй като заплащането не било атрактивно.

" Дървесината, която се краде отива при най-ниските прослойки - консуматор на тази дървесина са енергийно бедните в селата. Но имаме разкрити и крупни нарушавания, чиито консуматори са огромни дървопреработвателни предприятия ", акцентира инж. Ковашки.

Той уточни, че едвам след 20% от сигналите се образуват досъдебни производства, от тях - 20% стигат до присъда. Ниска е и събираемостта на санкциите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР