Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за

...
Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за
Коментари Харесай

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите, 945 – профилираните

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за образователната 2024/2025 година . От тях профилирани са 945 (39.80%), а 1429 са професионални (60.19%). Това стана ясно на днешното съвещание на Отрасловия съвет по обучение, който утвърди препоръчаното от МОН съответствие. Заседанието бе намерено от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Планирани са 130 професионални паралелки в дуална система на образование, което е с 23 паралелки повече от предходната година . Има и напълно нови за областите специалности. Например за София-град това са „ Помощник – педагог в развъждането и възпитанието на деца “. В област Пловдив ще учат „ Програмиране на изкуствен интелект “, „ Театрален грим и перуки “, „ Ветеринарен лаборант “. „ Продавач-консултант “, „ Цветарство “, „ Фотография “, „ Художествена тъкан “.

За Варна нови са специалностите „ Сценичен костюм “ и „ Асистент на доктор по дентална медицина “, а за Бургас „ Електрообзавеждане на кораби “ и „ Осигуряване на продуктова информация “. „ Социална работа с деца и фамилии в риск “ е нова компетентност в област Враца, „ Подпомагане на възрастни “ в Благоевград, „ Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични болести “ във Видин и други
Предстоящите държавни зрелостни изпити и националното външно оценяване също бяха измежду тематиките, които разискаха обществените сътрудници и екипът на МОН. Над 51 000 са подадените заявки за първия държавен зрелостен изпит по български език и литература, който е на 17 май . Традиционно британски език остава най-предпочитаният предмет за втората наложителна матура по профилиращ предмет (близо 13 000 заявления).

Стана ясно също, че на тази сесия май-юни подалите заявки да се явят на изпит, с който да покачат оценката си от матурата, няма да заплащат такса, тъй като смяната в постановлението на Министерски съвет не би могла да влезе в действие до провеждането им .

Членовете на Отрасловия съвет утвърдиха и промени в Наредбата за приобщаващо обучение , посредством които ще се обезпечат механически средства и софтуери за допълваща и различна връзка, с което се дава опция потреблението им от деца и възпитаници с двигателни проблеми. С тези промени ще се даде опция и да се обезпечат при нужда подпомагащи механически средства и софтуери за образованието на деца и възпитаници със характерни нарушавания на способността за учене – с дислексия, дисграфия и дискалкулия.

Преди началото ученички от 192 СУ „ Христо Ботев “ в Бистрица извършиха песни и стихове, присъщи за Лазаровден.

Матурите по избор на ученика ще се проведат от 22 до 29 май

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР