Жак Пепен е сред най-известните и харесвани готвачи в САЩ

...
Жак Пепен е сред най-известните и харесвани готвачи в САЩ
Коментари Харесай

Великите готвачи: Жак Пепен

Жак Пепен е измежду най-известните и харесвани готвачи в Съединени американски щати – създател е на доста кулинарни книги, има оповестени публикации, водещ е на известни телевизионни излъчвания, свързани с готвенето. Чувството му за комизъм и забележителната му умелост в кухнята бързо го вършат доста известен и обичан измежду зрителската публика.

Роден е през 1935 година във френския град Бург ан Брес. На 12-годишна възраст стопира да учи и стартира да оказва помощ на родителите си в фамилния ресторант, а няколко години по-късно (когато е на 17) отпътува в Париж и готви за военачалник Шарл дьо Гол.

Премества се да живее в Съединени американски щати през 1959 година и живее там до през днешния ден дружно със своята брачна половинка Глория. Жаждата му за познания не секва и когато се реалокира в Съединени американски щати, взема решение да продължи образованието си. Той приключва Колумбийския университет с бакалавърска степен в общообразователната стратегия, а също така има и магистърска тапия върху френската лирика от 18 век.

Когато се открива в Съединени американски щати, Пепен получава предложение да работи като основен готвач на президента Джон Кенеди, само че френският кулинар не се съгласява.

След това приема друго предложение за работа – оглавява отдел на веригата хотели Хауърд Джонсънс – остава на тази позиция десетилетие. Този пост му оказва помощ доста в професионално отношение – научава доста за маркетинга, кулинарната химия, както и американските вкусови желания.

Пепен претърпява тежка автомобилна злополука през 1974 година и за прочут интервал от време стопира с готвенето, само че пък отделя време на писането на кулинарни книги.

В своите книги Пепен дава забавни препоръки и разкрива тайните на френската кухня. Една от неговите книги Техниката (1976 година) е главно пособие по френска кухня и в наши дни, а триумфът, който му носи тя, го подтиква да снима и телевизионна версия на уроците си.

 Пепен

Книгата Техниката дружно с книгата Методът, която написва няколко години по-късно, му печелят място в Кулинарната зала на славата на фондация Джеймс Бърд (James Beard).

Готварството е единствено една от огромните пристрастености на Пепен – той умее да рисува, занимава се и със статуя. Харесва художниците-импресионисти Мане, Реноар, Моне, само че най-силно се впечатлява от Пикасо.

Работи един до друг с различен прочут готвач – Джулия Чайлд, и предаването им е отличено с премията Еми. Чайлд нееднократно е наричала френския кулинар най-хубавия готвач на Америка. През 1997 година е награден във Франция с Орден за изкуства и литература, само че най-голямото самопризнание, което получава, е френският Орден на Почетния легион, който му е връчен за изключителни заслуги през 2004 година.

През 2008 година е взел участие в известния сериал Грозната Бети. Днес кулинарът е ректор за специфични стратегии във Френския кулинарен институт, Ню Йорк, а и взе участие е департамента по гастрономия на Бостънския университет.

Освен това френският готвач има колонка в списанието Food and Wine. Това, с което е съумял да завоюва милиони фенове, е способността му да подготвя и най-сложните ястия, тъй че и най-неопитният човек да разбере.

79-годишният Пепен счита, че с малко механически знания всеки може да стане добър кулинар. Той счита, че с цел да бъдеш добър в готварството, в действителност би трябвало да ти доставя наслаждение да създаваш вкусни блюда.

Най-голямото заплащане, което може да получи един готвач съгласно Пепен, е удоволствието, което вижда, че доставя на хората със своите гозби.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР