Известно е, че глобалното измиране се е случило преди шестдесет

...
Известно е, че глобалното измиране се е случило преди шестдесет
Коментари Харесай

Костенурките са преживели метеорита, убил динозаврите

Известно е, че световното измиране се е случило преди шестдесет и пет милиона години и една от вероятните аргументи за това е конфликтът на Земята с едро небесно тяло.

Най-известните жертви на това събитие са динозаврите. Техните съседи – речните костенурки от типа Boremys въобще не били наранени от злополуката.

Водните костенурки имат необикновен тип резистентност с помощта на ниската активност на обмяната на веществата. В неподходящи условия тези животни изпадат в положение, близо до зимен сън.

Така те могат да устоят най-жестоките външни условия в продължение на доста дълъг интервал от време. Когато стане прекомерно студено, тези животни заспиват.

 Костенурките са претърпели астероида, умъртвил динозаврите

Когато е прекомерно топло или прекомерно изсъхнало, те още веднъж заспиват, като се закопават в калта. Неотдавна са били открити остатъци от костенурки, които датират от преди към шестдесет и пет милиона години.

По-рано са намирани вкаменели остатъци от представителите на този жанр на възраст седемдесет и пет милиона години. По това време тези костенурки са живеели в блатисти местности.

Дължината на корубата им е била от двадесет и пет до осемдесет сантиметра. Ако се съди по градежа на челюстите на костенурките, те са се хранили с меки растения, дребни миди, инсекти и риби.

Костенурките Boremys обаче починали, тъй като нямали способността на актуалните костенурки да крият главатаси в корубата.

Те претърпели рухването на астероида, умъртвил динозаврите, само че не могли да се оправят с появилите се след динозаврите дребни хищници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР