Известният руски диригент Валерий Гергиев, който се смята за приближен

...
Известният руски диригент Валерий Гергиев, който се смята за приближен
Коментари Харесай

Отлъчиха руски диригент от Шведската кралска академия

Известният съветски диригент Валерий Гергиев, който се счита за доближен на съветския президент Владимир Путин, беше изключен от Кралската академия по музика на Швеция, заяви replyua.net, базирайки се информация на AFP. Диригентът беше почетен задграничен член на тази институция от 2011 година, написа в. Сега.

„ Заради тесните връзки с съветското държавно управление, което атакува Украйна, ние заявяваме, че би трябвало да се дистанцираме от него. Ние считаме това за недопустимо и Академията не желае да бъде асоциирана с този акт “, посочи президентът на Шведската кралска академия по музика Сузана Райден. В известието се споделя, че решението за изключването на Гергиев е било взето на 10 октомври.

Краската музикална академия е една от десетте кралски институции в Швеция. Тя е учредена през 1771 година от крал Густав III и е по-стара от Кралската литературна академия, която присъжда Нобеловите награди по литература. Базирана е в Стокхолм.

Макар Валерий Гергиев да не се е изказвал обществено в поддръжка на съветската инвазия в Украйна, в предишното той е поддържал политиката на Путин по отношение на прилежащата страна. Участвал е и в изборната му акция за президент, а през 2013 година бе награден от него със званието воин на труда на Руската федерация. През идната година диригентът подписа писмо, подкрепящо анексирането на Крим от Русия.

Руският диригент към този момент беше разгласен за личност нон грата от няколко западни музикални институции и концертни зали - от Ла Скала в Милано, Карнеги Хол в Ню Йорк, Виенската филхармония и други През март той бе уволнен от длъжността основен диригент на Мюнхенската филхармония. В същия месец Театърът на Шан-з-Елизе в Париж анулира негово присъединяване, по едно и също време с което Ла Скала смъкна спектаклите на опера на Чайковски, които Гергиев трябваше да дирижира, откакто той отхвърли да се разграничи обществено от съветското настъпление в Украйна.

От началото на нашествието изявите на голям брой съветски актьори бяха анулирани от международни културни институции. Сопраното Анна Нетребко беше отстранена от Метрополитън опера в Ню Йорк. На 30 март тя категорично осъди войната против Украйна, което пък докара до свалянето ѝ от сцената в личната ѝ страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР