Известният американски фотограф Питър Търнлий публикува след 17 години в

...
Известният американски фотограф Питър Търнлий публикува след 17 години в
Коментари Харесай

Американски фотограф показа уникални СНИМКИ на Путин, правени преди 17 години, и разказа какво е видял в очите му тогава

Известният американски фотограф Питър Търнлий разгласява след 17 години в списание The Daily Beast фотографии на Владимир Путин, направени директно след избирането му през 2000 година. Той се реши да опише какво е видял в очите на Путин едвам в този момент, откакто съветският президент се срещна с Доналд Тръмп. „ През май 2000-та година ме помолиха да отида в Русия и да направя серия от извънредни фотографии на Владимир Путин за огромно, американско, новинарско издание, само че всичко това беше без никакви предварителни договорки”, спомня си Питър Търнли – по тази причина и изпратих питане до пресслужбата на съветското Министерство на външните работи дали в скоро време Путин не планува обществена демонстрация.

Отговорили му, че съветският президент ще посети Курск, където той може да се причисли към интернационалната журналистическа делегация, която ще го съпровожда. От прес-службата няколко пъти загатнали, че Търнли би трябвало да съблюдава строги правила за държание по отношение на президента.

Дори и 17 години по-късно американският фотограф си спомня този ден, който, както споделя – почнал напълно нормално. Владимир Путин се отправил към администрацията на града за среща с кмета. Край постройката имало доста хора от службата по сигурност, които стоели в тълпата до жена, която носела малко дете на ръце. Търнли застанал недалече от нея и почнал да чака верния миг.

„ И тогава, тъкмо като по поръчка, Путин излезе от постройката и се насочи към същата тази жена, която се намираше безусловно на няколко метра от мен и обектива на камерата ми”, споделя фотографът.



„ Докато правех фотосите, чувах по какъв начин цялата журналистическа делегация с цялостни сили тича по площада, с цел да запечата този миг. Дори не помръднах, защото от дълго време бях свикнал на сходни обстановки и по тази причина, когато първият фотограф застана от моята страна, го ударих лекичко с лакът, с цел да не изгубя мястото си, само че ненадейно чух по какъв начин някой изкрещя нещо на съветски.”

В този миг Търнли усетил по какъв начин двама големи полицаи безусловно го откъснали от земята и го изнесли от тълпата. „ Началникът на съветската пресслужба притича към тях и им заповяда да ме пуснат, само че погледът му ми даде да схвана, че преди малко жестоко съм нарушил разпоредбите. Струваше ми се, че очакванията ми за достъп до висшите политически кръгове на Русия, са попарени”, спомня си фотографът.

В цялостно отчаяние той се върнал в Москва. Но на другия ден схванал, че негов добър другар, водещ от NBC ще идва в Кремъл за изявление с Путин. Затова и си спомнил по какъв начин с него преди време съумели да снимат Михаил Горбачов и попитал журналиста дали не може да се причисли към групата им и да посетят дружно Путин.

Американският публицист се съгласил да добави името му към листата, само че в този миг Търнли схванал, че в Курск блъснал с лакът не кого да е, а персоналният фотограф на петима руски и съветски министър председатели и президенти. Все отново заречен този път да се държи добре и да не позволява ексцесии.

„ В деня на изявлението най-вече се безпокоях от това, че кремълският фотограф, същият този, който ударих, ще участва и може да ме изхвърли. Надявайки се да изпреваря такова събитие взех със себе си два екземляра от книгите ми, подписани от мен. И, несъмнено, щом влязох в стаята, първото, което видях, беше свирепият му взор. Помолих преводача да отиде при него и да сервира откровените ми извинения и връчих на сътрудника от Русия авансово квалифицираните книги. Фотографът се смути и сподели, че в случай че фактически съм експерт, той би желал да ми покаже своя професионализъм и би трябвало да изчакам няколко минути.”

След малко руснакът фактически се върнал и връчил на Търнли алена значка със златен кант, която трябвало да си постави на костюма, обяснявайки, че това е доста рядка значка на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), пусната във връзка Олимпийските игри в Москва.

Когато изявлението свършило, Путин поканил Търнли и американския му сътрудник на чаша чай. В незначителен кабинет до камината американецът получил опция да си поговори с Путин в неофициална конюнктура. Търнли, на собствен ред, попитал президента дали не може да му направи няколко фотоси на фона на камината.



Путин погледнал към него и виждайки „ значката на КГБ”, попитал Търнли от кое място я има. „ Когато му обясних, той се засмя и аз останах изумен до каква степен беше несръчен, съвсем детски този смях, който поразително се отличаваше от тази непреклонност, която демонстрираше от тв приемника и от страниците на вестника”, спомня си Търнли.



„ Снимките, които направих на Путин през май и началото на юни 2000-та година, в никакъв случай не са били оповестени по-рано. Така и не ми обясниха за какво, само че работейки в едно от най-големите списания съвсем 18 години, разбирах, че в бързо изменяща се журналистическа среда нещо такова бе изцяло в реда на нещата”, разяснява Търнли.

„ Но в този момент, когато президентът Тръмп се срещна с Путин, на мен ми се стори, че е настанал моментът да обявявам тези фотоси. Много политици от предишното и сегашното приказват за това какво са видели в очите на Путин. Например Джордж Буш си мислеше, че е могъл да види душата на съветския президент. Тези фотографии бяха направени преди 17 години, когато Путин занапред пристигна на власт и ще ви покажа какво видях тогава. ”, приключва описа си Питър Търнли.

Превод и редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР