Известните бизнесмени Динко и Йордан Диневи (Братя Диневи) построиха първите

...
Известните бизнесмени Динко и Йордан Диневи (Братя Диневи) построиха първите
Коментари Харесай

Диневи с вили в гора, нарочно изключена от НАТУРА 2000, последната в пустинята Съни-Влас

Известните предприемачи Динко и Йордан Диневи (Братя Диневи) построиха първите 8 къщи от бъдещия голям комплекс “Венид Еко Вилидж ” в гористата околност Касада над курорта Свети Влас. Това откри инспекция на на място. Изграждането им беше стопирано от институциите след скандал преди 3 години, когато екоорганизацията " Зелени закони " разкри, че част от апетитния парцел изненадващо е изключен от предпазената зона по “Натура 2000 ”.

Инвеститорът " Венид " ООД (част от „ Диневи груп “) е спечелил делата в Административния съд за прекъсването на строителството от РДНСК – Бургас и РИОСВ-Бургас, оповестиха от институциите. Вследствие на това обектите са довършени, към този момент са в употреба и даже продадени, обясниха за TravelNews от „ Диневи груп “. " Всички типове оспорвания са извоювани в съда в наша изгода. Въпросните къщи са законно издигнати и към този момент продадени ", разясниха от компанията.

Новите къщи и от другата страна на хълма

От компанията не обясниха бъдещите проекти за грамадния план и дали ще бъде напълно осъществен. Първият стадий включва 36 къщи (30 единични и 6 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка, се показва на уеб страницата на плана. На втория стадий би трябвало да бъдат построени 29 къщи (21 единични и 8 близнака), вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка и площадно пространство. При третия стадий ще се появат 2 апартхотели с потенциал по 199 места, в това число за гости, вътрешна алейна мрежа, тротоари, алеи, паркинги с усилена настилка. Последният четвърти стадий се състои от 44 редови къщи и трисекционен блок и вътрешна алейна мрежа.

Целият имот за застрояване в гората

Проектът, погледнат от морето

Преди 3 години Върховната административна прокуратура внесе митинг против позволения за градеж на хотелския комплекс “Венид Еко Вилидж ”, поради който беше изсечена борова гора над курорта Свети Влас. Тогава проверяващият уебсайт " Биволъ " и екоорганизацията " Зелени закони " разкриха, че част от апетитния парцел изненадващо е изключена от предпазената зона по “Натура 2000 ”, откакто върху него били издигнати на недодялан градеж осем ваканционни къщи.

Разрешенията за строителство са издадени на 5 декември 2019 година от основния проектант на община Несебър. Прокуратурата разкри, че поземленият парцел попада отчасти /29%/ в рамките на включената от Министерския съвет в подобаващ лист проектозащитена зона „ Емине - Иракли ” за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна. Имотът е изключен от горския фонд, след което от кмета на община Несебър е позволена сеч на общо 110 дървета, а от основния проектант са издадени в началото три позволения за градеж за 13 жилищни здания - влезнали в действие. В следствие възложителят се отхвърля от трите позволения за градеж заради смяна на капиталовите планове, с цел да бъдат издадени вместо това 8 позволения за строителство от основния проектант на Несебър.

Разкрито беше още, че при съгласуването на градежа „ Комплекс „ Венид Еко вилидж “ от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас не са направени дължимите преценки - " на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда по реда на Закон за опазване на околната среда и на оценка на съвместимостта с предмета и задачите на запазване на предпазена зона според Закон за биологичното разнообразие “. Тези пропуски още веднъж водят до незначителност на осемте позволения за градеж, посочваха от прокуратурата.

При тези данни от ВАП се взема поради, че вследствие на произнасяния на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда гр. Бургас след 2007 година не е осъществена съответна и съобразена със закона отбрана на местообитанията на дивите и скотски типове и че всъщност се понижава предпазената зона. Поради изложеното прокуратурата предлага на екоминистъра тогава Емил Димитров да направи преценка дали парцелът, върху който се строи в Св. Влас, да бъде включен в окончателната граница на предпазена зона „ Емине - Иракли “.

Става въпрос за терен от заменките по време на Тройната коалиция при Сергей Станишев, приети от Европейска комисия за скица за държавна помощ. През 2019 година страната е оценила размера на помощта на 1 128 980 лева През същата година компанията " Венид ООД " задейства проектите си за екоселище и получава 9 позволения за строителство за план “Венид Еко Вилидж ” от община Несебър.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР