Известната в цял свят американска компания Monsanto ще трябва да

...
Известната в цял свят американска компания Monsanto ще трябва да
Коментари Харесай

Monsanto беше осъдена да плати милиарди заради канцерогенен апарат

Известната в целия свят американска компания Monsanto ще би трябвало да заплати голямо обезщетение на двойка, заболяла от рак поради техни артикули. Съдебно жури в Калифорния реши, че Monsanto, който неотдавна стана благосъстоятелност на немския Bayer, би трябвало да заплати над 2 милиарда $ отплата, написа БГНЕС по информация Агенция Франс Прес.
Това е следващото изгубено дело от Monsanto поради продукта им за заличаване на бурени " Раундъп ". Компанията продължава да упорства, че препаратът не е обвързван с появяването на ракови болести при хората.
Адвокатите на двойката дефинираха размера на компенсацията като " исторически ". Общата стойност е 2,055 милиарда $, когато се прибавят всички санкции.
" Съдебното жури видя вътрешнофирмени документи, от които проличава, че от първия ден на приложимост, компанията не се е интересувала дали " Раундъп " е безвреден. Вместо да вложат пари в научни проучвания на препарата, те са вложили милиони в офанзиви против научните проучвания, които заплашват бизнес проекта им ", споделя юрист Брент Уайзнър, който пази ищците.
От Bayer оповестиха, че са разочаровани от решението на правосъдното жури и ще апелират решението, като показаха мнение на Американската организация за отбрана на околната среда, която дефинира основаните на глифозат хербициди като " Раундъп " за безвредни. " Консенсусът измежду водещите регулатори в света е, че основаните на глифозат артикули са безвредни и могат да се употребяват. Глифозатът не е канцерогенен ", написа в мнение на Bayer.
Решението в Калифорния е третата загуба в съда за Bayer в каузи за раково заболяване поради " Раундъп ".
" За разлика от предходните две каузи, в които ищците бяха лимитирани в количеството доказателства, които им беше разрешено да показват, в този момент можахме да покажем планината от доказателства, които демонстрират операциите в областта на науката, осъществени от Monsanto. Манипулациите са в медиите и регулаторните органи, с цел да осъществят проекта си, макар тежките вреди от " Раундъп " върху хора и животни ", съобщи юрист Уайзнър.
Bayer разгласи през април, че в Съединените щати за заведени 13 000 каузи свързани с " Раундъп ".
Изненадващото решение в Калифорния пристигна в същия ден, в който Байер се извини за друга противоречива процедура на Monsanto. Оказа се, че компанията е изработила лист с политици, учени и публицисти във Франция, на база възгледите им за Monsanto и техните артикули. Френските управляващи започнаха следствие поради досиета на стотици изявени публични персони и мнението им за глифозата и генно модифицираните храни.
" Мисля, че е доста евентуално такива описи да съществуват и в други европейски страни. Намираме откритото до момента за изцяло несвоевременно ", сподели основния пиар на Bayer Матиас Бернингер.
Bayer купи Monsanto през 2018 година за 63 милиарда $. Сделката се оказа, обаче, натоварена с доста странични разноски. Само 2 месеца след придобиването, учебен градинар осъди Monsanto поради свое раково заболяване, провокирано съгласно него от " Раундъп " и различен артикул на компанията. Обезщетението в началото беше 289 милиона $, само че по-късно беше понижено на 78,5 милиона.
През март Monsanto загуби и дело против пенсионер, който се разболял от рак. Съдът му присъди 80 милиона $.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР