Известната писателка Елиф Шафак призова международната общност за подкрепа, след

...
Известната писателка Елиф Шафак призова международната общност за подкрепа, след
Коментари Харесай

Елиф Шафак призова за подкрепа на интелигенцията в Турция

Известната писателка Елиф Шафак прикани интернационалната общественост за поддръжка, откакто стана обект на следствия от страна на прокуратурата, написа английският вестник " Гардиън ". Причината за това са засегнатите от писателката тематики като полово принуждение и принуждение над деца.

" Най-известният глас, който приказва за репресиите ", както я разказва английското издание прикани за поддръжка на създатели, публицисти и представители на академичната общественост в Турция, които са изправени пред репресии.

Пред английския всекидневник " Гардиън " тя предизвести, че страната унищожава всички следи от народна власт.

" Днес Турция е един от най-големите затвори за публицисти в света ", сподели Шафак на фестивала в Хай. " Хиляди хора са изгубили работата си единствено поради сключване на петиция, подлага на критика писателката.

Призивът на Елиф Шафак идва след вълна от преследвания на културната общност, измежду които писателят Абдула Чевки и неговият издател Алаатин Топчу поради сцена в един от романите му, показваща полово принуждение на дете.

В петък Елиф Шафак разкри, че един от прокурорите е изискал да прегледа романите й, изключително " Погледът " от 1999 година и " Трите дъщери на Ева ". По думите й е получила и хиляди обидни известия поради пасажи в своите произведения.

Броят на случаите на домашно принуждение в Турция се е нараснал с 1,4%, посочи Шафак. В отчета за разликите сред половете на Световния стопански конгрес Турция се подрежда на 130 място от общо 149 страни.

Според Шафак се регистрират единствено към 15% от случаите на полово принуждение над деца и възрастни. " Трябва да приказваме за проблемите си, вместо да се преструваме, че не съществуват ", отбрани се Шафак и добави, че изкуството за описване на истории включва и да се осмеляваш да приказваш на сложни тематики. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР