Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще

...
Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще
Коментари Харесай

Синдикати и бизнес се разбунтуваха срещу данък свръхпечалба

Извънредно съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) ще има незабавно след Великденските празници, а на него ще се разискват промени в данъчни закони, в това число опцията за облагане с налог свръхпечалба. Дни преди този момент разискване към този момент е ясно, че работодатели и синдикати са срещу мярката и имат контрапредложения.

Център на разискването ще бъдат импортираните от служебния финансов министър Росица Велкова оферти за промени в налози.
-->
Една от ограниченията е въвеждане на ексклузивен еднократен корпоративен налог върху свръхпечалбите, наименуван солидарна вноска. Стъпката е краткотрайна и ще се отнася за свръхпечалбите, генерирани от 1 юли до 31 декември 2023 година.

Бизнесът, синдикатите и финансовото министерство не реализираха предходната седмица единодушие по измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на съвещание на комисията по бюджетна политика към Тристранния съвет. Едно от най-дискутираните оферти е това за въвеждането на солидарната вноска за свръхпечалбите.

От Асоциацията на организацията на българските работодатели се оповестиха изрично срещу мярката и настояха тя да бъде оттеглена с аргумента, че е отрицателен сигнал към вложителите и причина за утежняване на бизнес средата.

Според Конфедерацията на труда " Подкрепа " сходен еднократен налог няма да реши проблемите на фиска, има благоприятни условия за избягването му и по тази причина синдикатът предлага смяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, съгласно която за дребните и междинните предприятия налог облага да се резервира на настоящето равнище от 10 %, само че за огромните да стане 20 на 100.

Сред предложенията на финансовото министерство са също анулация на понижената Данък добавена стойност ставка за заведения за хранене, фитнеси и туристически услуги, промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой, ограничения в региона на фискалния надзор на артикули с висок фискален риск и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР