Извънредните мерки в енергетиката - таван на приходите на производителите

...
Извънредните мерки в енергетиката - таван на приходите на производителите
Коментари Харесай

Компенсациите за тока на бизнеса ще продължат и през 2024 г.

Извънредните ограничения в енергетиката - таван на приходите на производителите на ток и компенсиране на разноските на компаниите над избрана граница - ще бъдат годни и през 2024 година Това излиза наяве от показания преди дни, който следва да се преглежда от Народното събрание.

Бюджетът на процедура копира изцяло настоящите в този момент ограничения, които изтичат на 31 декември, само че това не е гаранция, че и таваните на приходите, и обезщетенията за бизнеса ще се запазят в същите размери. Възможно е да има промени в съответните суми, защото те се дефинират с решение на Министерския съвет.

Също по този начин е допустимо депутатите да имат друга визия за ограниченията в бранша през идната година и да задължат кабинета да ги приложи, както стана и преди година със в този момент настоящите механизми.

Това антипазарно предложение няма да е проблем за Брюксел, защото и самата Еврокомисия към този момент разгласи, че на фона на новия спор в Близкия изток и сигурността на енергийните доставки. Как се получават обезщетения за ток Още през 2022 година, поради извънредно високите тогава борсови цени на електроенргията, нагоре, защото пазарите започнаха да се успокояват.
Реклама
Реално обаче от март насам компаниите в страната, защото борсовите цени на тока слязоха под границата от 200 лева Едва през миналия октомври междинните стойности при търговията стигнаха 213 лева./мВтч, което значи, че в този момент, с фактурите през ноември, фирмите би трябвало да получат по 13 лева за всеки употребявам мегаватчас сила.

При неналичието на огромна динамичност на пазара е малко евентуално стойностите на тока, над които страната покрива разноските на бизнеса, да бъдат изменени. Още повече, че няма и обилие от пари в Фонда " Сигурност на Електроенергийната система " (СЕС). Но въпреки всичко решението за това е на държавното управление.

При предпочитание от страна на ръководещите механизмът може да се усъвършенства, като се вкара формула за обезщетенията, тъй че не всички да получават 100%, а това да зависи от потреблението и въведените ограничения за енергийна успеваемост. Така биха могли да се подтикват вложенията в нови технологии и като цяло да се усъвършенства пазарната обстановка.

При в този момент настоящия модел никой няма тласъци да прави каквото и да е, откакто страната му е подсигурила, че няма да заплати повече от избраната цена, колкото и да използва. От къде идват парите Компенсациите за разноските на ток на бизнеса се изплащат от ФСЕС. Самият фонд набира средства от продажбата на квоти CO2 и от изключителни вноски от производителите и търговците на сила. Става дума за така наречен таван на приходите, над който централите вършат отчисления към фонда.
Реклама
Към момента да вземем за пример АЕЦ " Козлодуй " е длъжен да внася във Фонда " Сигурност на електроенергийната система " всички доходи от продажбата на електрическа енергия над равнището от 150 лева./мВтч. За съпоставяне междинните борсови цени са към 200 лева./мВтч, което значи, че централата би трябвало да внася по 50 лева./мВтч за всеки продаден мегаватчас. За ВЕИ и Топлоелектрическа централа таванът на приходите е 300 лева./мВтч, като при въглищните централи от сметката се вадят и разноските за CO2 квоти, което действително значи, че тези производители не внасят съвсем нищо във Фонда. Единствено в избрани часове заран и вечер борсовите цени на тока са над 300 лева./мВтч.

Стойностите на тези тавани също се дефинират от държавното управление и могат да бъдат обновени от идната година.
Свързани публикации Антипазарните ограничения на Европейска комисия в енергетиката може да продължат и през 2024 година 9 ноември 2023, 17:15 Приходите и облагата на АЕЦ " Козлодуй " се свиват с над 60% 8 ноември 2023, 12:09 Спад в производството и потреблението на ток в страната през октомври 7 ноември 2023, 08:02 Най-големите енергийни компании: Пир по време на война (нова таблица) 6 ноември 2023, 13:42 Излишната сила от ВЕИ за лични потребности към този момент се продава на борсата 1 ноември 2023, 11:38
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР