"Извънредната ситуация, в която се намираме, застрашава Европа с тежки

...
"Извънредната ситуация, в която се намираме, застрашава Европа с тежки
Коментари Харесай

Станишев се скара на Евросъюза от името на ПЕС

"Извънредната обстановка, в която се намираме, заплашва Европа с тежки стопански и политически последствия. Виждам следните политически рискове: до момента в който националните държавни управления се оправят кой както може, пробвайки се да удържат здравните и обществените си системи, се наслагва усещането, че Европейски Съюз отсъства, а по този начин се основава риск от следващо разделяне сред страните ".

Това съобщи президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и български евродепутат Сергей Станишев в два видеоконферентни диалога - с ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли и с управлението на Групата на социалистите в Екологичен потенциал, както и с комисарите от лявото политическо семейство, се показва в известие на офиса на Станишев.

С мнения и оферти се включиха Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейска комисия и Паоло Джентилони, отговарящ за сектор стопанска система, а в подтекста на ограниченията за битка с последствията от пандемията Станишев разиска с Никола Шмит, комисар за работни места и обществени права, предлагането от предизборния манифест на ПЕС за основаване на европейска гаранция за безработица.

"Липсата на обединен европейски отговор на последствията от разпространяването на вируса още по-силно подклажда от дълго време тлеещите разделения в Европа. Север против юг, "спестовниците " против "приятелите на кохезията ".

Либералите и десните, които към този момент приказват за нова порция строги икономии, против левите, които настояваме за повече вложения и незабавни ограничения за поддръжка на служащите и дребните предприятия. Именно пагубните неолиберални политики от близкото минало на стягане на коланите и орязване на средствата за основни браншове са измежду главните аргументи за изнемогването на здравните системи в редица страни в Европейски Съюз ", разяснява Станишев, представен в известието.

"За социалистите отговорът може да бъде единствено един - разработване и отстояване на изчерпателен План за възобновяване на Европа. Той би трябвало да стартира да работи незабавно, на правилото "каквото е належащо ", изведен на европейско равнище. Европейска комисия към този момент предприе правилни стъпки с оповестяването на вложения в размер на 37 мрлд. евро от кохезионната политика, с даването на повече еластичност за бюджетните дефицити и държавната помощ, с въвеждането на "зелени коридори " за превозване на артикули и други Тези ограничения обаче са дребна част от нужната цялостна визия за отговор на последствията от пандемията.

Ето за какво, ПЕС упорства Планът за възобновяване на Европа да се основава на три стълба:

- По-голяма еластичност за средствата от европейския бюджет, тъй че те да бъдат ориентирани към здравните и обществените системи. Водеща самодейност на социалистите ще е въвеждането на Европейска гаранция за безработица;

- Увеличаване на капитала на Европейската капиталова банка до 200 милиарда евро, които посредством взаимоотношение с националните банки да стигнат до действителната икономика;

- Въвеждане на характерни механизми за облигации, свързани с съответната обстановка.

Извънредното състояние и следващата рецесия най-вероятно ще предпоставят нов стопански модел за възобновяване на стопанските системи и производството. В Плана би трябвало да заложим на устойчивото развиване, на опазването на здравето и обществената вероятност, само че дано не се отхвърляме от борбата за околната среда. Новата обстановка ще докара до нов вид реиндустриализация и ние би трябвало да сме подготвени за това. ", очерта тактиката водачът на социалистите в Европа.

В този подтекст на онлайн съвещанието на управлението на Групата на социалистите и демократите, беше взето решението за иницииране на резолюция на Екологичен потенциал през април за незабавни и съответни обществени и стопански ограничения от страна на Европейски Съюз, се показва в края на известието на офиса на Станишев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР