Извънреден съвет по киберсигурност свиква утре министърът на електронното управление

...
Извънреден съвет по киберсигурност свиква утре министърът на електронното управление
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Има засилване на кибератаките в страните около България

Извънреден съвет по киберсигурност привиква на следващия ден министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. На него ще се разискват ограничения за бързо обезпечаване на отбраната на държавните институции. Това разгласи в ефира на „ Здравей, България " самият Божанов. По думите му хакерската атака против „ Български пощи” има връзка с войната в Украйна.

„ В „ Български пощи” равнището на киберсигурност е отчайващо. Причините са няколко - недофинансиране, липса на управнически потенциал, липса на антивирусни стратегии на сървърите и това, че някои пароли на админите са налични в цялата мрежа. Това са неприемливи неточности. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да изиска оставките на ръководството”, разяснява министърът на електронното ръководство.

Според него не е ясно дали при офанзивата против „ Български пощи " става въпрос за съветска офанзива.

“Има ескалация на всички типове офанзиви в страните към България. Ние подготвихме държавната администрация най-малко за базовите атаки”, изясни министърът.

„ Нивото на сигурност в пощите не разрешава добиване на задоволително информация, с цел да потвърдим тази догадка. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по лична самодейност до даден миг, в който някой ги наеме. Никога не знаеш какъв брой души стоят от другата страна и от кое място са. Ако забележим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои съветски хакер или противоположното съветско IP, а зад него да е севернокорейски хакер”, изясни Божанов. И добави, че още няколко институции са били обект на хакерска офанзива.

„ Държавна организация за бежанците също е била атакувана. Всички институции имат директна или косвена връзка с украинската рецесия. Няма приключване на информация. Пощите нито са проверявани от Министерство на електронното ръководство нито от ДАНС. Ще променим това нещо”, увери той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР