Изумени сме от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който

...
Изумени сме от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който
Коментари Харесай

Горанов нарече 800 хил. българи маргинали

" Изумени сме от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който назова близо 1 млн. българи, които се самоосигуряват, маргинали. Цинично е да обиждаш тези хора, които няма да получат никаква помощ от страната ", съобщи проф. Румен Гечев. По думите му средствата от извъдредните ограничения ще отидат при крупни предприемачи и при дребна група от хора, обвързвана с властта. Малките и междинните компании остават без никаква поддръжка от страната.

Социалистите имат съществени възражения и към отпущането на заеми на съкратените от работа. Българска социалистическа партия приветства поддръжката от 500 млн. лева за ексклузивен труд в Министерство на вътрешните работи, МО и здравната система, и готви различни стопански ограничения за справяне с рецесията след ковид.

Някои от ограниченията дават отговор на европейската процедура и ние ги поддържаме, само че те са половинчати и не е ясно по какъв начин и при какви условия ще стигнат до хората и бизнеса, акцентира той. Според проф. Гечев буди неразбиране по какъв начин министър председателят и кабинетът оповестяват, че са заделени 4,5 милиарда лева, откакто сумата е 2,270 милиарда лева " От тях се вадели 600 млн. лева, колкото ще е данъчната почивка, само че те щели да са изискуеми от бизнеса след 3 месеца. Така сумата става 1,770 милиарда лева Има и странни калкулации, че тези 500 млн. за рекапитализация на Българската банка за възобновяване и развиване (ББВР) ще доведат до 2,5 млн. заеми, което е мистерия ", комеантира проф. Гечев. " Към момента ББВР не извършва главната си функционалност средствата да отиват за дребни и междинни компании, а забележителна част от заемите се дават на крупни предприемачи, на дребна група от хора, обвързвана с властта. И нямаме никаква гаранция, че дребните и междинните компании ще получат заеми ", разясни той.

Българска социалистическа партия приветства решението на държавното управление да покрие 60% от заплатите на краткотрайно освободените поради рецесията. Проф. Гечев твърди обаче, че при съотношението 60:40 няма да бъдат доста компаниите, които ще се възползват от тази мярка и тя няма да има резултат. Сметките показвали, че доста от компаниите ще употребяват опцията да съкратят хората и да ги трансферират на Национален осигурителен институт, тъй като и тези 40% щели да са им непостижими. Гечев означи, че до тези 60 % достъп ще имат единствено компаниите, които нямат никакви отговорности към държавния и общинските бюджети. " Не е мъчно да се досетим, че не са доста компаниите, които нямат никакви такива отговорности. Това ще бъде в допълнение ограничаване за възползването от тази опция, която дава страната. Ние изрично се разграничаваме от сходно условие ", уточни финансистът.

Социалистите имат съществени възражения и към опцията да се отпускат заеми на съкратените от работа. " Държавата не поема нищо. 10% рента на потребителски заем от 1500 лева годишно са 150 лева Ако заемът не се връща след 3-4 месеца каква е помощта за фамилии? ", възмути се проф. Гечев. Той предизвести, че страната няма планове и държавното управление не знае за какъв интервал се оферират ограниченията. Няма изясненост и какъв брой души ще се възползват от тях. " Като направихме сметка за тези цифри виждаме, че тук има доста съществени несъгласия. Изглежда държавното управление не е знаело, че маргиналите са 800 хиляди души ", добави още проф. Гечев. Той посочи, че Българска социалистическа партия приветства някои съответни стъпки на държавното управление и поддържа даването на 500 млн. лева за възнаграждение на ексклузивен труд в Министерство на вътрешните работи, Министерството на защитата и здравната система.

Българска социалистическа партия ще показа различни стопански ограничения за справяне с рецесията след ковид. В момента екипи работят дружно с представители на браншовите организации.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР