Изцяло обновената българска църква „Свети Стефан”, наричана още Желязната църква

...
Изцяло обновената българска църква „Свети Стефан”, наричана още Желязната църква
Коментари Харесай

Откриват в неделя обновената Желязна църква в Истанбул

Изцяло обновената българска черква „ Свети Стефан”, наричана още Желязната черква поради неповторимата й структура, ще отвори порти на публична гала в неделя.

Православният храм в квартала „ Фенер” край брега на Златния рог в Истанбул мощно впечатлява с реставрирания си тип и хубав аспект. Църквата към момента е затворена за гости, само че ремонтните работи по реставрацията на неповторимия български православен храм са завършили съвсем напълно за сметка на турската страна.

Българската национална телевизия ще излъчи директно тържествения молебен от обновената желязна черква „ Св. Стефан “ в Истанбул на 7 януари (неделя) по БНТ1 и Българска национална телевизия Свят.

Богослужението ще бъде отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното наличие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а малко по-късно феновете ще видят тържествената гала, на която се чака слова да произнесат министър-председателят Бойко Борисов, президентът на Турция Реджеб Ердоган и ръководителят на българската общественост в Истанбул Васил Лиязе.

Извънредното студийно предаване на Българска национална телевизия стартира в 8:30 часа. Водещите Горан Благоев и Георги Любенов ще разясняват със своите посетители религиозните и светските аспекти на събитието. С фрагменти ще бъде припомнена историята и значимото значение на храма за българската черква и народ. Българска национална телевизия ще покаже главните стадии от ремонта на църквата „ Св. Стефан “ – една от дребното, напълно съградени от метал, непокътната до наши дни, монумент на културата със международно значение.

Ремонтът на храма, траял 6 години, е по план на проектант Фикрие Булунмаз. Реставрационните действия са осъществени по модерни технологии, а новите зидове в основата на църквата са направени от материали, близки до тези на истинските.

В архитектурно отношение църквата „ Св. Стефан “ е единствена по рода си в света. Проектът е на арменския проектант Ховсеп Азнавур, а осъществяването – на австрийската компания „ Рудолф декор Вагнер “. Състои се от сглобяеми стоманени детайли с тежина 500 тона, превозени с транспортен съд от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. Желязната структура на църквата е съединена на правилото на Айфеловата кула.

Храмът е издигнат в парцел, дарен през 1849 година за българските черковни потребности от княз Стефан Богориди – българин от Цариград и авторитетен османски служител. Основният камък на храма е положен на 27 април 1892 година, а две години по-късно е осветлен от екзарх Йосиф.

В двора на българската черква „ Св. Стефан “ в Истанбул са заровени българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР