Източнк: Бариерните контрацептивни методи са механични средства, които пречат на

...
Източнк: Бариерните контрацептивни методи са механични средства, които пречат на
Коментари Харесай

Бариерни контрацептични методи

Източнк:

Бариерните контрацептивни способи са механични средства, които пречат на сперматозоидите да доближат до матката. Те са:

Кондоми
Механично, необятно публикувано и най-често използвано средство за контрацепция. Новите модели презервативи са покрити със спермицидни субстанции, които в допълнение покачват тяхната успеваемост. Освен това са средство за предотвратяване от СПИН, сифилис, Хепатит Б и други полово излъчени болести. Неуспехът идва от това, че е допустимо нарушение на цялостта им по време на сексуален акт.

Диафрагми


Това са полиуретанови механични средства, които би трябвало са се слагат в задния влагалищен свод- там, където се намира шийката при условия, че дамата не е с тъй наречените „ обърната матка “- ретроверзия на матката. В този случай шийката на матката е ориентирана напред, а не обратно, както е физиологично и метода е неупотребим. След сексуален контакт, диафрагмата би трябвало да престои във влагалището най-малко 6ч. Методът е неупотребим също по този начин и при дами със сваляне на влагалищната стена.

Свързани публикации.. 5 eстествени метода на контрацепция 0 Симптоми на зараза с папилома вирус и рак на маточната шийка 15 Кондоми, диафрагми и спермициди - по какъв начин да ги използваме? 1

Цервикална шапка


Стар бариерен способ с лимитирано потребление в наши дни. Прилича на купол и е направена от пластмаса, или гума. Трябва да се сложи по този начин, че да прилегне компактно към шийката на матката. Избират се изндивидуални размери за другите размери маточни шийки. Ефективността е сходна с тази на диафрагмите.

Вагинални гъби

Представляват полиуретанови меки устройства, с форма на сплескана сфера и би трябвало да прилегнат компактно към маточната шийка. Имат примка за по- леснот изваждане. Съдържат 1 г наноксинол-9 и поемат еякулата. Преди приложимост се намокрят, вкарват се във влагалището и могат да престоят там до 30 ч. Ефикасността е по-ниска от тази на диафрагмите.

Спермициди
Използват се под формата на гелове, кремове, пяна, вагинални таблетки. Съдържат Наноксинол-9, който работи спермицидно посредством заличаване на повърхностния липопротеинов пласт на сперматозоидите и ги прави неподвижни. Спермицидните средства се слагат 10-15 мин преди половия контакт и действието им продължава към 60мин. Не би трябвало да се вършат промивки на влагалището най-малко 6ч след coitus, с цел да бъдат унищожени всички сперматозоиди. При честа приложимост на спермицидни средства, може да се получи ерозия- разязвяване на лигавицата на влагалището и на маточната шийка, което пък да бъде „ входна врата “ за СПИН и други полово излъчени болести. Спермицидните средства, както и честите промивки на влагалището могат да нарушат естествената влагалищна флора и да доведат до „ измиване “ на естествените лактобацили. Тяхното съкращаване може да докара до гъбична, или анаеробна зараза на влагалището.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР