Източник: Shutterstock Освен всеизвестния факт, че пушачите имат лош дъх,

...
Източник: Shutterstock Освен всеизвестния факт, че пушачите имат лош дъх,
Коментари Харесай

Нови данни за дъха и усмивката на пушачите

Източник: Shutterstock

Освен общоизвестния факт, че пушачите имат неприятен мирис , цигареният пушек води до потъмняване на зъбния гланц и е рисков фактор за развиване на пародонтоза, инфектиране на венците от утайване

на плака
и води до други неприятни

последствия за лигавицата на устата. Най-добрият избор за пушача е да спре да пуши.

В случай, че не може или не желае да спре, специалистите считат, че по-добрият вид вместо пушенето е използването на артикули с електронно нагряване, без горене .

Какво споделят учените?

В края на предходната година отделът по пародонтология и хигиена на устната празнина в клиника „ Калабродентал “ в Кротоне, Италия, разгласява резултатите от свое 4-месечно проучване, включващо 110 пушачи, които по време на проучването преустановяват пушенето на цигари и минават на електронни изпарители .

Оралното им здравe

е изследвано при започване на наблюдението, 60 дни и 120 дни след началото на проучването. Пушачите са разграничени на 2 групи – такива, които пушат повече от 10 години и такива, които пушат по-малко от 10 години. Резултатите са изключителни, а учените са обнадеждени.

Резултатите демонстрират, че прекосяването от тютюнопушене към електронни изпарители води до възстановяване на здравето на устната празнина. Учените настояват, че в края на изследването те записват „ прогресивно усъвършенстване на пародонталните показатели, както и на цялостното здравословно положение на устата “. В допълнение на това

доста пациенти оповестяват и за понижено предпочитание и нужда от пушене.

Група 1 (пушачи от по-малко от 10 години)
Група 2 (пушачи от повече от 10 години) Орално здраве на участниците в начало на изследването

85% от участниците са със зъбна

плака

100% от участниците са със

зъбна

плака

61% страдат от пародонтоза

65% страдат от пародонтоза

Орално здраве на участниците в края на изследването
Само 8% от участниците са със зъбна плака

Само 13% от участниците са със зъбна плака

Само 2% страдат от пародонтоза

Само 8% страдат от пародонтоза

* по данни от

https://www.vapingpost.com/2017/10/30/a-study-from-italy-looking-at-oral-health-in-e-cigarette-users/

Освен самостоятелни проучвания, пионерът в категорията „ тютюневи артикули с нагряване “ Филип Морис Интернешънъл също изследва въздействието върху устната празнина и зъбите на новите си бездимни артикули спрямо цигарите.

Лабораторните проучвания, извършени от компанията в Швейцария, съпоставят оцветяването на зъбите при пушачи след 3 седмици потребление на новата системата за нагряване на тютюн IQOS с продължаващо пушене на цигари за същия интервал. Резултатите демонстрират, че зъбите на пушачите, изложени на цигарен пушек продъжават да потъмняват, а тези на участниците, употребявали IQOS не трансформират цвета си.

Свързани публикации.. Какво въздействие има бездимният тютюн в устната празнина? 0 Иновативни тютюневи артикули с научни проучвания и клинични изследвания 0 5 странни аргументи да спрем цигарите 0

От компанията не стопират до тук и тестват човешки тъканни кафези от устната празнина, като проучването включва и излагане на парата от бездимния артикул на компанията спрямо това на цигарен пушек. Научните специалисти откриват, че въздействието на цигарения пушек е по-голямо от това на аерозола на IQOS във връзка с клетъчна токсичност, морфологични промени в тъканта и секреция на възпалителни сътрудници.

Реакцията на клетките, изложени на парата на новия бездимен артикул, е доста по-малка, а възобновяване им е доста по-бързо от тези, изложени на цигарен пушек.

Изводите от началните проучвания демонстрират, че прекосяването към артикули без горене спрямо продължение на пушенето освен ще резервира усмивката по-бяла , само че и ще понижи риска

от развиване на познатите болести, свързани с тютюнопушенето.

И не на последно място - пушачите най-сетне ще могат да се оправят с казуса с неприятния мирис.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР