Източник: Novini.bg, снимка: БулфотоДонорството не е само хуманна кауза. Това

...
Източник: Novini.bg, снимка: БулфотоДонорството не е само хуманна кауза. Това
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Донорството е свещено дело, което дава живот на хората

Източник: Novini.bg, фотография: Булфото

Донорството не е единствено хуманна идея. Това е свещено дело, което дава живот на хората.

Това сподели министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на церемонията за връчването на първите годишни оценки за донорство и трансплантации в България. Тя се състоя в Народния спектакъл " Иван Вазов ". Целта на събитието е всяка година да бъдат почитани всички донори на органи и техните фамилии, както и да бъдат отличени лекарите координатори по донорство и лекарите, които правят трансплантациите. Инициативата е част от Националната акция на Министерството на здравеопазването " Да! За живот " в поддръжка на донорството.

Министър Ананиев благодари на околните и роднините, дали единодушие за донорство. " Те имат огромно сърце и знаят каква е цената на живота ", сподели Ананиев. Той връчи статуетка звезда и благодарствено писмо на 14 фамилии, които през годината са взели решение да дарят органите на свои близки. Наградени бяха и медицинските експерти и координаторите по донорство. " Аз съм уверен, че тези оценки ще станат годишни ", сподели министър Ананиев. Той бе безапелационен, че зад идеята на акцията " Да! За живот " ще застане съвсем цялото българско общество.

" Нашата акция надвиши упованията, българските жители станаха съпричастни. Непрекъснато влизат във фейсбук страницата на акцията, задават въпроси ", уточни Ананиев. Той означи, че донорските карти " Да! За живот " се намират на всички места в регионалните градове и в общините в страната. С картата се дава опция приживе да се изрази единодушие за донорство.

По време на церемонията бе оповестено, че все още 1161 български жители имат вярата да водят естествен живот - всичките те чакат втори късмет, който е вероятен само посредством трансплантацията на орган. От 28 страни в Европейски Съюз, страната ни заема 28-мо място по брой на трансплантациите, бе припомнено на връчването на премиите. Зад акцията застанаха законодателната и изпълнителната власт, лечебни заведения и пациентски организации.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум-->  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР