Изтичане на документи разкрива как висши политици тайно са помагали

...
Изтичане на документи разкрива как висши политици тайно са помагали
Коментари Харесай

Как висши политици в Европа тайно са помагали на Юбер

Изтичане на документи разкрива по какъв начин висши политици скрито са помагали на частната софтуерна компания " Юбер " - създател на приложение на споделено пътешестване.

Хиляди документи, публикувани от английското издание " Гардиън ", разкриват по какъв начин " Юбер " е " ухажвала " водещи политици и какъв брой надалеч е стигала, с цел да избяга от правораздаването, заяви БНР, базирайки се на Би Би Си.

От тях се разкриват детайлности по какъв начин компанията е получавала обширна поддръжка от водачи като Еманюел Макрон и някогашния еврокомисар по телекомуникациите от Нидерландия Нели Крус.

Става ясно още, че някогашният шеф на " Юбер " е разполагал с инструмент, с който е можел да предотврати достъп до компютри на компанията от служители на реда при неочаквани инспекции и той е бил употребен в Нидерландия, Канада, Белгия, Индия, Румъния, Унгария и Франция.

От софтуерната компания декларират, че " държанието им в предишното не подхожда на полезностите им в този момент ", както и че през днешния ден те са " друга компания ". Изтичането обгръща над 124 хиляди записа, измежду които 83 хиляди имейла от 2013 до 2017 година.

По времето, когато френските таксиметрови водачи стачкуваха против " Юбер " през 2014 година, Еманюел Макрон - министър на стопанската система по това време, е обещавал на шефа на компанията Травис Каланик да реформира законите в интерес на компанията.

А някогашният еврокомисар по телекомуникациите Нели Крус е договаряла да стане част от компанията още преди да изтече мандата ѝ. Според европейските правила комисарите имат период за размисъл от 18 месеца, по време на който новите им работни места би трябвало да бъдат утвърдени от Комисията. Тогава отпред е Жан-Клод Юнкер, който отхвърля молбата ѝ, само че документите демонстрират, че тя все пак импровизирано е лобирала за компанията до момента в който назначението ѝ бива публично оповестено, малко след края на изискуемия от Комисията интервал.

Нели Крус отхвърля да е имала публична или неофициална роля в " Юбер " преди този момент.

Каланик се отдръпва от поста изпълнителен шеф на " Юбер " през 2017-а, откакто огромни вложители желаеха оставката му. Неговият заместител - Дара Хосровшахи, е претрупан със " задачата да преобрази " компанията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР