Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е истински успех за

...
Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е истински успех за
Коментари Харесай

Змийският остров - победа на Украйна, но безспорно неизползваема

Изтеглянето на руснаците от Змийския остров е същински триумф за украинците и мъчителен удар за Москва, само че не е несъмнено, че ще промени хода на войната, считат специалистите.

" Това е значимо развиване на войната, което разхлабва обръча на съветските морски сили ", разсъждава френски боен източник.

" Поражение за Русия, безспорно оскърбление ", разяснява военноморският специалист Хай Сътън.

Това парче канара, ситуирано на няколко десетки километра от украинския и румънския бряг и от устието на Дунав – значима европейска речна артерия, бе завладяно още през първите дни на спора след фамозния случай, когато украински граничари се опънаха на съветския крайцер " Москва " (потънал няколко седмици след това) и го пратиха " да върви на майната си ".

Главоломна цена

" Русия в действителност искаше да го резервира, тя пожертва за задачата доста човешки запаси и скъпи материали ", изясни Хай Сътън за Агенция Франс Прес, описвайки системите за противовъздушна защита (ПВО), ситуирани там от Москва от началото на войната до момента.

" Цената за Русия, с цел да резервира острова, се оказа надалеч по-висока от плануваното ", сподели пред Агенция Франс Прес Тайфун Йозберк, различен военноморски аналитик, някогашен офицер от турския боен флот.

" Разходваха се материали, средства ", показва Игор Деланое, зам.-директор на Френско-руската обсерватория и експерт по съветските военноморски сили. А френският боен източник акцентира " удължаването на логистичната верига за доставяне под огъня на украинците ".

Защото това съветско оттегляне се дължи най-вече на западните оръжия, доставени на Украйна – от противокорабни ракети " Харпун " до артилерийски комплекси като " Сезар " и реактивни системи за залпов огън " Хаймарс ". Украинците се пробваха минимум един път до щурмуват островчето, само че бяха отблъснати. Затова безспирно го обстрелваха.

" Пристигането на далекобойна артилерия и противокорабни ракети в Украйна лиши руснаците от опция да бранят острова ", счита Хай Сътън.

" В очите на силите, членуващи в НАТО, които зареждат Украйна с оръжия, Змийският остров ще оправдае позицията, че би трябвало да изпращат повече материали " за опозиция против руснаците в други точки от фронта, споделя Игор Деланое. Но съгласно него това въпреки всичко е малко " рисковано ".

В последна сметка това парченце земя безспорно ще остане като празен гроб, заровен и от западни оръжия, и от съветски ракети, даже украинците да настояват противното.

" Змийският остров наподобява ще пустее до края на войната, в случай че Украйна се оборудва със сериозна система за Противовъздушна отбрана ", предвижда Тайфун Йозберк.

И в действителност, щом идентични аргументи водят до идентични последствия, в случай че украинците дръзнат да разположат на тази канара бойци и техника, те ще попаднат под огъня на Русия, която към момента е хегемон на море макар понесените загуби.

" Русия може да реализира безусловно същия резултат, само че с разнообразни средства ", акцентира Хай Сътън. При това състояние те " ще бъдат обсипани с дъжд от ракети " по думите на Деланое.

Йозберк отбелязва по-специално, че украинците не разполагат с оръжия против подводници.

Докато " Русия има четири подводници клас " Кило ", прекомерно труднооткриваеми и въоръжени с ракети " Калибър ". Ако Украйна изпрати хора на острова, Русия ще ги обезврежда ".

" Засега наши бойци не са стъпили на Змийския остров, не, само че това ще стане. Вярвайте ми ", увери през вчерашния ден зам.-началникът на Генщаба Олексий Громов.

За Киев " ще е по-ефективно да побие на острова украинско знаме " с пропагандни цели, споделя Йозберк.

Зърно

Опустял, Змийският остров към момента е като глътка въздух за Одеса и украинското крайбрежие, или колкото е останало от него. " Русия може би не се взема решение да стартира взлом по суша и по море по едно и също време ", споделя турският адмирал в оставка Дениз Кутлук.

Колкото до товарите зърно, блокирани в Одеса, не е несъмнено по какъв начин изтеглянето от Змийския остров ще се отрази на казуса.

Естествено, откакто Украйна съумя да сътвори зона на сигурност по дължина на крайбрежието си, теоретично има опция " кораби със зърно да плават сред брега и острова. Но без единодушието на Русия това ще е все по този начин мъчно, защото по маршрута от Одеса до румънските крайбрежия те ще бъдат в обсега на съветските оръжия ", изяснява военният източник.

" Руската обсада няма потребност от острова. Той, несъмнено, я улеснява, само че тя не зависи от него ", споделя Хай Сътън.

Остава догатката, че с изтеглянето си Москва прави опит да избави своя имидж, потвърждавайки, че прави " жест на благосклонност " и може да продължи, като позволи износа на зърно.

" Това е жест, който може да се развие със основаването на кулоар за транспорт на зърно ", допуска Деланое. И прибавя: " Турците се пробват да се показват като медиатори под егидата на Организация на обединените нации. Това може би е жест на Москва в интерес на Турция, която ще получи дипломатическите изгоди от него. Също и жест към африканските страни, които чакат това зърно ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР