Изтъкнатият кашмирски журналист Фахад Шах беше освободен от затвора след

...
Изтъкнатият кашмирски журналист Фахад Шах беше освободен от затвора след
Коментари Харесай

Кашмирският журналист Фахад Шах излезе от затвора след 600 дни

Изтъкнатият кашмирски публицист Фахад Шах беше освободен от пандиза след повече от 600 дни отнемане от независимост, откакто съдът го пусна под гаранция, като сподели, че „ няма задоволително доказателства “ съдете го за тероризъм.

34-годишният Шах беше освободен от пандиза Кот Бхалвал в южния град Джаму в района в четвъртък, сподели чиновник пред Ал Джазира.

Шах е притежател и редактор на самостоятелния новинарски портал Kashmir Walla, неразрешен по-рано тази година от индийското държавно управление по необявени аргументи.

В заповедта си за освобождение под гаранция предходната седмица Върховният съд на района на Джаму и Кашмир и Ладакх съобщи, че Агенцията за специфични следствия (SIA), локална организация, основана по-рано тази година, не разполага с доказателства против Шах, с цел да потвърди обвинявания според Закона за попречване на противозаконни действия (UAPA), непоколебим закон за тероризма.

UAPA беше подложена на критика от няколко правозащитни групи като драконовска и употребена основно от индуисткото националистическо държавно управление на Индия за ориентиране към политически съперници, деятели и дисиденти.

Шах беше упрекнат в „ възхваляване на тероризма “ и „ разпространяване на подправени вести “ за издание на материал от Абдул Аала Фазили, студент по фармация в Университета на Кашмир, който съгласно известията приказва за индийската „ окупация “ и свободата за района. Фазили, който също беше задържан дружно с Шах, остава в пандиза.

Съдът сподели, че макар че упоменатото мнение призоваваше за отцепването на управлявания от Индия Кашмир, обявата му „ не подбужда към принуждение или въоръжено въстание против страната “. Той анулира избрани обвинявания против него, в това число „ подстрекателство към тероризъм, водене на война против страната и поощряване на омраза “ според UAPA.

Въпреки че съдът призна, че приемането на гаранция според UAPA е мъчно, това не може да бъде отказано на Шах, защото той не съставлява „ очевидна и сегашна заплаха “ за обществото, в случай че бъде освободен.

„ Това би означавало, че всяка рецензия към централното държавно управление може да бъде разказана като терористичен акт, тъй като достойнството на Индия е нейна безплътна благосъстоятелност. Подобно предложение би се сблъскало стремглаво с главното право на независимост на словото и изложение, залегнало в член 19 от конституцията “, сподели съдът в своята заповед за освобождение под гаранция.

Шах ще продължи да бъде съден по други раздели на UAPA и по Закона за задграничните вноски (Регламент), който се занимава с приемането на противозаконни средства.

Гаранцията беше дадена седем месеца, откакто районен съд анулира задържането на Шах според Закона за публичната сигурност през април тази година, като сподели, че „ опасението за неподходящо влияние върху публичния ред е просто съмнение на задържащия орган “.

Шах беше задържан през февруари 2022 година поради репортаж, оповестен в неговия новинарски портал за среща в региона на Пулуама в управлявания от Индия Кашмир.

Полицията го упрекна в „ качване на антинационално наличие, в това число фотоси, видеоклипове и изявления с незаконно желание да сътвори боязън измежду обществото “.

Той беше пуснат под гаранция след 22 дни от специфичен съд на Националната следствена организация.

Часове по-късно той беше задържан още веднъж на 26 февруари по друго дело, обвързвано с хипотетична провокация на вълнения. На 5 март 2022 година той получи гаранция, само че беше задържан още веднъж по още едно дело за хипотетично причиняване на вълнения, опит за ликвидиране, подстрекаване, печатане или гравиране на оскърбителен материали и публично зло.

Шест дни по-късно той беше упрекнат според UAPA, откакто SIA повдигна обвинявания против него и Фазили. Агенцията ги упрекна в „ наративен тероризъм “ за публикацията от 2011 година, оповестена в Kashmir Walla, която назова „ мощно провокативна и бунтовна “.

Досега той е съумял да си обезпечи гаранция в три случая.

На 20 август индийското държавно управление блокира онлайн достъпа до Kashmir Walla и нейните сметки в обществените медии според Закона за информацията от 2000 година Порталът имаше повече от дузина публицисти и хора на свободна процедура като сътрудници, което се отрази и на тяхното прехранване.

„ Арест потресе публицисти “

Медийният наблюдаващ, Комитетът за отбрана на публицистите (CPJ), приветства освобождението на Шах под гаранция и настоя всички обвинявания против него да бъдат свалени и възбраната за уеб страницата му да бъде анулирана.

Журналистите в Кашмир споделят, че работят в среда на боязън заради засилващите се репресии против свободната преса.

„ Независимо от строгата присъда на висшия съд в интерес на арестувания публицист, Шах трябваше да прекара две години в пандиза. Това демонстрира какъв брой безпомощни са били [държавните] институции “, сподели 40-годишен публицист от основния град Шринагар пред Ал Джазира при изискване за анонимност.

„ Арестите като този на Шах съвсем сложиха завършек на публицистиката в Кашмир. Арестът му раздруса публицистите и множеството от тях стопираха да пишат. ”

Гийта Сешу, създател на Free Speech Collective, самостоятелна организация, която се застъпва за свободата на печата в Индия, сподели пред Al Jazeera, че арестите на Шах с „ въртяща се врата “ в голям брой случаи са подигравка.

„ Случаите бяха очевиден опит да се заглуши единственият самостоятелен глас в цифровите медии, когато печатните медии в Кашмир съвсем се сринаха. “

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР