Изтъкнатият алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов представи днес

...
Изтъкнатият алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов представи днес
Коментари Харесай

Алпинист направи уникален справочник за Витоша

Изтъкнатият планинар и учител в НСА Дойчин Боянов показа през днешния ден неповторим указател за Витоша. Присъстващите на стилната гала в Музея на българската спортна популярност първи видяха изданието събрало информация за всички благоприятни условия за спорт, отдих и отмора в планината. Книгата „ Витоша – спортно туристически указател “ стана факт със съдействието на „ София – европейска столица на спорта “.

След голям брой изкачвания из най-високите планини на планетата и достигането до някои неизкачвани до тогава върхове в Каракорум и Антарктика, Дойчин Боянов се посвещава на една по-близка и позната за нас планина – Витоша.

Книгата „ Витоша спортно-туристически алманах “ показва съществена информация с опциите за спорт и туризъм в планината. Особено внимание е обърнато на опазването на околната среда, достъпа до обектите и сигурността на практикуващите.

По своето наличие и обсег изданието е първо по рода си у нас и по самобитен метод удостоверява за следващ път уникалността на планината Витоша и нейното голямо значение за  хората.

„ Това не е книга за четене, а за прекарване “, съобщи на представянето на изданието през днешния ден създателят. „ Този Справочник го съпоставям с най-големите си достижения до момента. За първи път е изработен опит за категоризация на направления и пътеки. Благодаря на дизайнера на книгата Десислава Балакчийска за прелестната визия “, сподели още Боянов.

Кметът на София Йорданка Фанкдъкова поздрави създателя, като посочи просветителната и възпитателна изгода от сходни издания. „ Градът има потребност от такива справочници за всички планини в покрайнината. Столична община и „ София – евростолица на спорта “ подкрепят Природен парк Витоша по Споразумението за рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината, което подписахме предходната година, “ сподели Фандъкова. 

„ Горд съм, че има сходни преподаватели в Национална спортна академия, “ с тези думи ректорът на НСА  проф. Николай Изов пожела триумф на създателя и изданието.

Благодарности към Дойчин за Справочника насочиха още Анна Петракиева – шеф на Политическа партия Витоша и Анатоли Илиев – зам.-председател на „ София – европейска столица на спорта “, който в края на своето изявление сподели неповторима карта на Витоша от 1951 година

Авторът Дойчин Боянов е посветил години в проучване и създаване на тематиката, част от активността е с благотворителна и обществена ангажираност. Книгата е неповторима с информацията, която дава на туристи, спортисти, клубове и гости, за първи път на едно място са събрани всички нужни данни, направления, техники, логаритми, пътеки – цялата богата палитра от познания, помагащи ни да опознаем и опазим планината.

Здравните ограничения не разрешиха през днешния ден книгата да бъде показана в пред по-широк кръг фенове на планината, само че това се възнамерява в близко време. Изданието може да се закупи от магазините за екипировка и от интернет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР