Изследванията на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг имат

...
Изследванията на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг имат
Коментари Харесай

Трима американци получават Нобеловата награда за медицина

Изследванията на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг имат " големи последствия за нашето здраве и благоденствие "

Трима учени, разкрили по какъв начин телата ни схващат какъв брой е часът, са носителите на тазгодишната Нобелова премия за медицина. Работата на американците Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг по изясняване на молекулярните механизми, които управляват циркадния темп, или така наречен биологичен часовник, има " големи последствия за нашето здраве и благоденствие ", показват от Нобеловия комитет на Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм.

Майкъл Росбаш

[Reuters] Майкъл Янг

[Reuters] " Откритията им изясняват по какъв начин растенията, животните и хората трансформират биологичния си темп по този начин, че да го синхронизират с въртенето на Земята ", показват от организацията, която връчва оценките за физиология или медицина.

Благодарение на активността на тримата учени хронобиологията – науката за биологичните часовници, сега е разрастваща се област в научните проучвания, написа Reuters. На базата на циркадните ритми през днешния ден учените търсят новаторски подходи в лекуването, включително и посредством определянето на най-подходящото време за банкет на медикаменти, като в същото време нараства и вниманието върху смисъла на здравословните привички за сън.

Идеята за гени, които дават отговор за работата на биологичния часовник, вълнува учените още през 60-те и 70-те години на предишния век, напомня организацията. В средата на 80-те тримата лауреати вършат опити с плодови мушици, като съумяват да изолират ген, който управлява естествения дневен биологичен темп, и демонстрират по какъв начин този ген кодира протеин, който се натрупва в клетките през нощта и се разгражда денем. Последващи изследвания разкриват ролята и на други гени, които вземат участие в тази комплицирана система.

Обявяването на носителите на премията за медицина поставя началото на така наречен Нобелова седмица. В идващите дни ще станат ясни и лауреатите на оценките в региона на физиката и химията, литературата, мира и стопанската система, последното от които се връчва от централната банка на Швеция. Самата премия се състои от златен орден, диплом и парична награда в размер на 9 млн. шведски крони (1.1 млн. долара).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР