Изследване на британски учени установи, че рибите могат да помнят

...
Изследване на британски учени установи, че рибите могат да помнят
Коментари Харесай

Рибите имат учудващо дълга памет

Изследване на английски учени откри, че рибите могат да помнят обещано събитие две седмици, а не няколко дни, както се смяташе до момента. С това изследване бе опустошен мита за краткотрайната памет на рибите.

В английският вестник Телеграф екипът от специалисти декларира, че е съумял да образова група африкански цихлиди – тип сладководна риба, да намира несъмнено място в аквариума, където постоянно ще има храна.

Обучението на рибите е лишило три дни на учените, след което рибите знаели къде тъкмо в аквариума да търсят храна.

След 12-тия ден обаче водните създания почнали да изпитват усложнения с намирането на точното местоположение, а след тъкмо две седмици, изцяло не запомнили наученото.

С опита си откривателите съумяха да потвърдят, че паметта на рибите не е толкоз къса, както се смяташе и съществата имат много повече умствени заложби.

Сред представителите на рибите има и отровни типове като рибата камък, в чийто тил са ситуирани 13 шипа, цялостни с отрова, която е смъртоносна за индивида.

 Рибки

Рибата камък плува във водите на Австралия и Югоизточна Азия.

В природата съществуват повече от 20 000 типа риби, които се разделят на три групи - безчелюстни, хрущялни и костни риби, като 90% от тях са костни.

Най-голямата риба е китовата акула. Тя доближава дължина от 18 метра и се храни само с планктон. Рибите са една от шестте съществени групи животни и са приспособени към живот напълно във водата.

Първите остатъци на риби са открити в Камбрия и се счита, че датират от преди 510 милиона години.

Температурата на рибите е същата като на заобикалящата ги среда, поради което те се дефинират като студенокръвни представители на животинския свят.

От приказните истории е взет известния облик на златната рибка, за които легендите споделят, че може да сбъдва стремежи.

Точно златната риба обаче е една от най-лакомите аквариумни рибки - макар че одеве сте ги нахранили, те на драго сърце биха хапнали още веднъж, няколко минутки по-късно. При подобаващи условия те могат да живеят до 20 години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР