Изследователите изказват хипотезата, че ако атмосферата на екзопланета съдържа по-малко

...
Изследователите изказват хипотезата, че ако атмосферата на екзопланета съдържа по-малко
Коментари Харесай

Учени вече ще следят нивата на въглероден диоксид, за да търсят живот на екзопланети

Изследователите изричат хипотезата, че в случай че атмосферата на екзопланета съдържа по-малко CO2 от прилежащите ѝ планети, на повърхността ѝ може да има големи количества вода - или даже живот. Това оповестява vesti.bg, уповавайки се на ново проучване, оповестено на 28 декември 2023 година в списание Nature Astronomy. 

Понастоящем откриването на течаща вода на планети отвън Слънчевата система е огромно предизвикателство. От към 5000 екзопланети, които сме разкрили, не е доказано съществуването на течна вода на нито една от тях. Най-доброто, което учените могат да създадат, е да открият следи от вода в атмосферите на екзопланетите и да дефинират дали планетите теоретично биха могли да поддържат вода в течно положение. Това оповестява Live Science.

" Знаем, че в началото атмосферата на Земята е била най-вече CO2, само че по-късно въглеродът се е разтворил в океана и е направил планетата способна да поддържа живот през последните към четири милиарда години ", споделя в изказване съавторът на проучването Амаури Трио, професор по екзопланетология в Бирмингамския университет във Англия.

След като въглеродът се разтвори в океаните, тектоничната активност го блокира в земната кора, създавайки ефикасен абсорбатор на въглерод. Това частично е повода нашата планета да има доста по-ниски равнища на CO2 спрямо нашите съседи - земната атмосфера съдържа към 0,04% CO2, до момента в който атмосферите на Венера и Марс са с над 95% CO2.

Ако учените следят атмосфера с сходно ниско наличие на въглерод на някоя екзопланета, това може да значи съществуването на големи океани, сходни на нашите, споделят откривателите.

Търсенето на СО2 е по-лесно, в сравнение с намирането на течна вода. CO2 всмуква доста добре инфрачервеното лъчение, което значи, че създава мощен сигнал, който учените могат да открият.

Възможно е тази техника да се извърши и със съществуващите телескопи, като да вземем за пример галактическия телескоп " Джеймс Уеб " (JWST). Наземните наблюдения би трябвало да са вероятни и заради характерната дължина на вълната, при която се мери CO2, до момента в който земната атмосфера може да торпилира опитите при други дължини на вълната, като отчасти гълтам сигналите.

" Това е един в действителност прекрасен метод да се направи това изследване. И също по този начин няма да изисква големи вложения за телескоп ", споделя Сара Кейсуел, учител в учебното заведение по физика и астрономия в университета в Лестър, Англия.

Примамливо е, че за атмосферата с ниско наличие на въглерод може да способства и различен сюжет: самият живот. Основните способи, по които животът на нашата планета улавя въглерод, са посредством фотосинтеза и основаване на черупки, като към 20% от целия улов на въглерод на Земята се дължи на биологични процеси.

" Въпреки многото очаквания първоначално, множеството от нашите сътрудници в последна сметка стигнаха до заключението, че огромни телескопи като JWST няма да могат да открият живот на екзопланети. Нашата работа носи нова вяра ", споделя съавторът на проучването Жулиен де Вит, доцент по планетарни науки в Масачузетския софтуерен институт.

" Като използваме сигнатурата на въглеродния диоксид, освен можем да създадем извод за съществуването на течна вода на далечна планета, само че също по този начин предоставяме опция за идентифициране на самия живот ", споделя де Вит.

Въпреки че методът наподобява работещ по принцип, към момента може да има спънки, защото не е ясно, какъв брой земни екзопланети имат атмосфера.

" Намирането на идеалната система, върху която да тестваме това, може да се окаже малко по-трудно, в сравнение с смятахме до момента ", заключва Кейсуел пред Live Science.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР