Изследователи в Австралия са открили неизвестно досега древно торбесто животно,

...
Изследователи в Австралия са открили неизвестно досега древно торбесто животно,
Коментари Харесай

Останки от неизвестно животно озадачиха учените

Изследователи в Австралия са разкрили незнайно до момента антично торбесто животно , което е обитавало континента преди към 25 милиона години , заяви Би Би Си.

Описано като кръстоска сред вомбат и торбест лъв , животното, наречено Mukupirna fortidentata, се счита, че е тежало до 50 кг.

Части от череп, кост и челюст от животното са открити покрай Алис Спрингс в централната част на Австралия.

Изследователи споделят, че находката хвърля светлина върху това по какъв начин са се развили актуалните торбести животни.

Работейки над 2000 часа, екип от университета " Флиндърс " e взел 35 разнообразни проби от Mukupirna fortidentata от корав варовик. Благодарение на тях е направена рисунка на това по какъв начин евентуално е изглеждало животното .

Fossil hunters uncover ancient Australian wombat
— BBC News (World) (@BBCWorld)
Смята се, че е споделяло общ предходник със актуалните вомбати , а също по този начин е изглеждало и като торбест лъв , прочут като Thylacoleo carnifex, изясни откривателят Артър Крайтън.

" Те са малко еволюционно междинно звено сред вомбатите и техни родственици, сходни на коали ", сподели той пред Би Би Си.

Научният екип е съумял да пресметна тежестта на животното въз основата на измервания на зъбите и костите на крайниците , а диетата му  - от фрагментите от черепа, челюстите и кътниците.

" (Зъбите му) значително удостоверяват, че не е месоядно ...  те са много профилирани за твърди храни като жилави плодове, ядки и грудки ", сподели Крайтън.

С тегло от 50 кг, античното творение би било едно от най-големите австралийски торбести животни , обитавали региона по това време. То обаче е доста по-малко от най-голямото известно антично торбесто животно - Diprotaton optatum, за което се счита, че е тежало към 2500 кг.

Fossil hunters uncover ancient Australian wombat
-BBC News

— Adam (@ai_adam_)
Малко се знае за това по какъв начин животното е изчезнало , само че смяната на околната среда е евентуалният отговор, добавя Крайтън. Този тип е съществувал, когато сухата австралийска пустиня е била доста по-влажна и покрита с гори, изяснява той.

Изследователският екип е разкрил на същото място и остатъци на тип, за който се счита, че е античен родственик на опосум - Pwerte Marnte Marnte.

Крайтън споделя пред Би Би Си, че се надява отдалеченото място, намерено преди 20 години, само че неразучено до момента, може да даде още информация за изчезнали знания за еволюцията на торбестите.

" Това са едни от най-старите торбести животни, известни в Австралия , и са в действителност значими за разбирането по какъв начин са се появили нашите емблематични типове ", споделя специалистът. " Ние обаче към момента знаем удивително малко за ранната еволюция на тези животни, тъй като няма вкаменелости между 25 и 55 милиона години ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР