Изследователи смятат, че са успели да определят възрастта на пръстените

...
Изследователи смятат, че са успели да определят възрастта на пръстените
Коментари Харесай

Учени разгадаха голяма тайна на планетата Сатурн

Изследователи считат, че са съумели да дефинират възрастта на пръстените на Сатурн - въпрос, чийто отговор се търси повече от век, заяви електронното издание " Юрикалърт ".

Екип, управителен от специалисти от университета на Боулдър, Колорадо, твърди, че са разкрили най-сигурните до момента доказателства, съгласно които пръстените на Сатурн са на не повече от 400 милиона години. Това значи, че са доста по-млади от самата планетата, която е на към 4,5 милиарда години.
-->
Данните от новото проучване, ръководено от физика Саша Кемпф, са оповестени в изданието " Сайънс адвансис ".

Учените стигат до заключението си, като изследват нещо, което може да наподобява извънредно: прахуляк.

Кемпф изяснява, че дребни частички скален материал минават през Слънчевата ни система съвсем непрекъснато. В някои случаи те могат да оставят след себе си тъничък пласт прахуляк върху небесните тела, в това число върху леда, от който са формирани пръстените на Сатурн.

В новото проучване учените си слагат за цел да дефинират възрастта на пръстените на планетата, като изследват какъв брой бързо се натрупва този пласт прахуляк - все едно да определиш какъв брой остаряла е една къща, като прокараш пръст по повърхностите в нея.

" Мислете за пръстените като за килима в дома си ", споделя Саша Кемпф. " Ако имате чист килим, просто би трябвало да изчакате. Прахът ще се събере върху него. Същото важи и за пръстените ".

Процесът на проучване е комплициран. От 2004 година до 2017 година екипът употребява инструмент, намиращ на борда на несъществуващия към този момент галактически уред на НАСА - " Касини ", с цел да проучва прашинки, летящи към Сатурн. През тези 13 години откривателите събират единствено 163 частички, които обаче се оказват задоволително. На базата на изчисленията излиза наяве, че пръстените на Сатурн евентуално са събирали прахуляк единствено няколкостотин милиона години.

Те се оказват нов феномен, който се появява (и вероятно изчезва) за един момент от галактическа позиция, означават експертите в обявата си.

" Знаем почти на какъв брой години са пръстените, само че това не взема решение нито един от другите ни проблеми ", споделя Саша Кемпф. " Все още не сме наясно по какъв начин са се образували ".

Изследователите са впечатлени от видимо транспарантните пръстени повече от 400 години. През 1610 година италианският астроном Галилео Галилей за първи път следи тези детайли с телескоп, макар че не знае какви са. През 19-и век шотландският академик Джеймс Кларк Максуел стига до заключението, че пръстените на Сатурн не могат да бъдат твърди, а са построени от доста обособени елементи.

Днес учените знаят, че планетата има седем пръстена, формирани от безчет части лед.

Кемпф прибавя, че през по-голямата част от 20-и век откривателите са предполагали, че пръстените евентуално са се образували по същото време като и Сатурн.

Защо тогава те блестят от непорочност? Наблюденията демонстрират, че тези обекти са формирани от към 98 % чиста вода, като има малко количество скалисти частици.

" Почти невероятно е да се получи нещо толкоз чисто ", споделя Саша Кемпф.

Апаратът " Касини " обаче даде опция да се дефинира дефинитивно възрастта на пръстените на Сатурн. Той дойде за първи път на планетата през 2004 година, с цел да събере данни, а през 2017 година целеустремено се разруши в атмосферата на планетата.

Инженерите и учените от университета в Боулдър проектираха и построиха доста модернизиран инструмент за разбор на прахуляк при идна задача на НАСА, която е планувана да стартира през 2024 година

Предишни проучвания също допускаха, че пръстените на Сатурн могат да са млади, само че те не включваха дефинитивни измервания на натрупването на прахуляк.

Пръстените може и към този момент да са изчезнали. В предходно изследване специалисти от НАСА оповестиха, че ледът може да изчезне изцяло след още 100 милиона години.

Това, че тези краткотрайни детайли са съществували по времето, когато " Галилео " и галактическият уред " Касини " са могли да ги следят, наподобява прекомерно хубаво, с цел да е истина, споделя Кемпф. Но и изисква пояснение за това по какъв начин пръстените са се образували преди всичко. Някои учени изричат съмнение, че може да са се формирали, когато гравитацията на планетата е раздрала една от нейните луни.

" Ако пръстените са краткотрайни и динамични, за какво ги виждаме в този момент? ", пита той. " Това е прекомерно огромен шанс ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР