Изследователи са разработили обещаваща синтетична сърдечна клапа, която може да

...
Изследователи са разработили обещаваща синтетична сърдечна клапа, която може да
Коментари Харесай

Учени от Харвард с крачка напред в лечението на деца със сърдечни проблеми

Изследователи са създали обещаваща синтетична сърдечна клапа, която може да се употребява при растящи деца. Екип на Wass Institute и John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), структури на Харвардския университет, са основали FibraValve - имплант, който може да бъде създаден за минути благодарение на способ на предене на нишки, който разрешава да се оформят детайлите на клапата на микроскопично равнище, подготвени да бъдат колонизирани от живите кафези на пациента и да се развиват дружно с тях, до момента в който съзряват.    FibraValve е продължение на плана JetValve - изкуствена сърдечна клапа на екипа от 2017 година, основана на огромна част от същите правила. Но обновената версия употребява " фокусирано ротационно струйно предене ", което прибавя потоци от ориентиран въздух за по-бързо и тъкмо събиране на синтетичните нишки върху дорника за предене. Това улеснява фината конфигурация на формата на клапата.     В резултат микро- и нановлакната на полимера могат по-точно да възпроизведат тъканната конструкция на органична сърдечна клапа, а индустриалният развой лишава по-малко от 10 минути. Алтернативните способи могат да лишават часове.   

Техниката употребява и " нов, персонализиран полимерен материал ", наименуван PLCL (комбинация от поликапролактон и полимлечна киселина), който може да издържи в тялото на пациента към шест месеца - задоволително време (на теория), с цел да могат неговите кафези да обхванат в структурата и да я поемат. Въпреки че до момента е тествана сполучливо единствено при овце, дълготрайната визия е получената органична тъкан да се развива дружно с детския организъм, до момента в който той съзрява. Това евентуално може да изключи нуждата от рискови интервенции за следваща замяна, откакто детето порасне.  
" Нашата цел е клетките на пациента да употребяват устройството като карта за регенериране на лична жива клапна тъкан ", разяснява един от създателите на проучването Кевин " Кит " Паркър в прессъобщение, представено от Engadget.   

При извършения от откривателите тест върху жива овца FibraValve " стартира да действа незабавно, като нейните платна се отваряха и затваряха, с цел да пропущат кръвта при всеки сърдечен удар ". Освен това те следят червени и бели кръвни кафези и фибринов протеин, които се събират върху скелето на клапата през първия час. Учените настояват, че устройството не е посочило признаци на увреждане или други проблеми.  
" Този метод към подмяната на сърдечната клапа може да отвори вратата към персонализирани медицински импланти, които се регенерират и порастват дружно с пациента, което ще усъвършенства живота на децата със сърдечни проблеми ", споделя на собствен ред различен съавтор - Майкъл Питърс.    Изследването към момента е авансово и екипът възнамерява да организира по-дългосрочни проби върху животни в продължение на седмици и месеци за спомагателна оценка. Въпреки това те имат вяра, че техният пробив в последна сметка може да откри други приложения, в това число за основаване на разнообразни клапи, сърдечни пластири и кръвоносни съдове.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР