Изследователи са потвърдили, че оризът, отглеждан и приготвян за хранене

...
Изследователи са потвърдили, че оризът, отглеждан и приготвян за хранене
Коментари Харесай

Оризът се оказа източник на арсен

Изследователи са удостоверили, че оризът, отглеждан и приготвян за хранене във вода, е основен източник на неорганичен арсен.

Дългосрочното вдишване на неорганичен арсен през устата е сериозен риск за здравето. И вероятността за излагане на арсен в тази токсична форма посредством нечиста вода е добре открита.

Кан Шао от университета в Индиана Блумингтън в Съединени американски щати споделя, че той и сътрудниците му наскоро са направили последователен обзор и разбор на оповестени публикации и разработки по тази тематика и са заключили, че „ потреблението на ориз е главен път на излагане на организма на арсен, при популации с релативно висок банкет на ориз “.

Един от сътрудниците му Джън Джоу неотдавна е показал резултатите от изследване пред конференцията „ Общество за разбор на риска “ в Ню Орлинс, Съединени американски щати.

„ Учените допускат, че био-достъпността на арсена от питейната вода е 100%, “ споделя Шао.

Обаче, той изяснява, че арсенът в ориза може да се свърже с други химикали или протеини и да бъде подложен на храносмилане от организма, тъй че да не бъде напълно всмукан.

„ Затова е значимо да разберем биологичната досегаемост на арсена в ориза “, прибавя той, „ с цел да можем по-добре да разберем количествата, на които са изложени хората “.

Био-активният арсен е подготвена форма, която може да се всмуква след храносмилането, а терминът „ био-наличност “ се отнася до процеса на всмукване от храносмилателния тракт до кръвообращението.

През 2016 година администрацията по храните и медикаментите в Съединени американски щати (FDA) разгласява отчет за оценка на риска за неорганичен арсен в ориза, оценяващ биологичната досегаемост сред 70% и 90%.

Шао и Джоу са се старали да подобрят статистически оценката, като са обединили всички налични данни и са приложили по този начин наречената „ бета дистрибуция “.

„ Това дава по-голяма опция за правдоподобна оценка на цялостната био-достъпност на ориза “, изяснява Джоу.

С разбора учените откриват, че междинната био-достъпност на неорганичния арсен от ориз е 90.4% – по-висока от оценката на Администрацията за храните и медикаментите – FDA. Учените дават диапазон от 72.2% до 98.4% био-достъпност на арсен от ориза.

Основните аргументи за вариацията, споделят те, идват от разлики във типа на ориза, изискванията на развъждане и самостоятелните храносмилателни процеси при хората. Например, в Съединени американски щати дългозърнестият ориз съдържа по-високи равнища на арсен, в сравнение с този с къси зърна.

Кафявият ориз съдържа най-високите равнища, тъй като арсенът се концентрира във външния пласт на зърното. Храносмилателните процеси включват самостоятелни разлики в главната диета на хората и чревния микробиом (човешкият микробиом е сбирка от всички гени, съдържащи се в микробиотата. Микробиота е общото название на чревната микрофлора). Но това към момента не е добре изяснено и се счита, че е значима част от идните по-нататъшни проучвания.

Други вариации може да зародят от авансово изплаквания ориз. Изследванията демонстрират, че оризът при готвене не понижава равнищата на арсен. Въпреки това, предварителното измиване на бял ориз може да намали концентрацията на арсен със 17% до 29%.

Нивата на арсен се дефинират и от степента на локално замърсяване на водата и почвата. Елементът естествено участва в земната кора и се популяризира посредством въздух, вода и земя.

Много страни имат високи равнища на неорганичен арсен, които естествено участват в подземните им води, в това число Китай, Индия, Съединени американски щати и някои южноамерикански страни.

Като се има поради, че Индия и Китай са две от страните най-големи експортьори на ориз в света, излагането на арсен съставлява международен проблем за здравето, изключително за популации, които употребяват ориз всекидневно, като съществена храна.

Човешката активност усилва равнищата на арсен, в това число някои индустриални процеси. Пестициди, фуражни добавки, тютюн и фармацевтични артикули също могат да съдържат арсен.

Продуктите от ориз, като крекери, бебешки зърнени храни и оризово мляко, също съдържат неорганичен арсен. В Обединеното кралство и Съединени американски щати равнищата на арсен в оризовото мляко са надвишавали равнищата измерени във вода.

Поемането на неорганичен арсен се свързва с рак на белите дробове и пикочния мехур, кожни лезии, диабет, сърдечни болести и нарушено когнитивно развиване.

Въпреки това, да се трансформират питателните привички на хората е сложна работа. Дори и един от създателите, Шао, елементарно признава, че постоянно се любува на ориз – само че не и на дългозърнестия вид …

Публикувано в изданието cosmosmagazine.com

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР