Изследователи са направили интересна връзка между закона на Мур и

...
Изследователи са направили интересна връзка между закона на Мур и
Коментари Харесай

Ако законът на Мур се приложи върху живота, той трябва да е на 10 млрд. години?

Изследователи са създали забавна връзка сред закона на Мур и живота на Земята. Ако погледнем какъв брой комплицирани форми на живот съществуват и какъв брой е огромен цялостният геном, то наподобява, че животът се развива експоненциално.

Това доста наподобява на закона на Мур, при който броят на транзисторите върху чип ще се удвоява на две години. Законът важи и наопаки. Ако вървим наопаки задоволително дълго, ще стигнем до началната точка – произхода на живота.

С други думи, допустимо е да разберем по кое време се е зародил животът, като създадем графики на неговото развиване.

„ Линейна регресия на генетичната трудност, върната обратно до единствено една базова двойка, ни демонстрира, че животът се е зародил преди 9.7 (± 2.5) милиарда години “, споделят Алексей Шаров от Националния институт по стареене в Балтимор и Ричард Гордън от Морската лаборатория във Флорида.

Но нали Земята е единствено на 4.5 милиарда години? А и в първите няколко милиона години от съществуването на планетата не е било допустимо зараждането на живот. Възможно е тогава животът на Земята да не е минал през експоненциален напредък. Възможно е да е имало интервали на забързана и забавена еволюция.

Но Шаров и Гордън не са уверени в тази версия. Те показват, че бактериите могат да оцеляват милиони години в пълен лед. Това съгласно откривателите демонстрира, че е допустимо животът да е пристигнал от друга слънчева система и това, което виждаме на нашата планета, да е продължение на развой, почнал преди съвсем 10 милиарда години.

Също по този начин това може да е отговор на парадокса на Ферми – не сме се срещнали с други интелигентни същества, тъй като това въпреки всичко е доста муден развой. Всъщност даже и да има извънземен живот, е допустимо ние да сме първият тип, който доближава такова софтуерно равнище на развиване и по тази причина известно време няма да намерим никого.

ZME Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР