Може ли, виждайки зелена ябълка, да стигнете до извода, че

...
Може ли, виждайки зелена ябълка, да стигнете до извода, че
Коментари Харесай

Парадоксите, които не губят популярност

Може ли, виждайки зелена ябълка, да стигнете до извода, че всички врани са черни? Ако Слънцето преди 4 милиарда години е величие не толкоз блестящо както през днешния ден, за какво земните океани не са замръзнали? Този и други парадокси не престават да вълнуват феновете на логиката и науката.

От антични времена парадоксите занимават учени и фенове, разпалват въображението и провокират непрекъснати разногласия.

Някои от тях единствено наподобяват парадоксални, защото отговорите им опонират на здравомислието, други не са решени и до през днешния ден или не могат да бъдат решени по принцип.

Максуел е предложил въображаемо устройство (така наречения демон), което отваря малката врата, с цел да пропусне от лявата част на съда в дясната единствено молекулите, които се движат със скорост над междинната. Така демонът разделя съда на две зони: топла – с бързи молекули газ, и студена – с мудни.

  • Що е то ентропия и по какъв начин да се борим с нея?

А това значи, че ентропията в затворена система понижава, което опонира на втория закон на термодинамиката. Но в случай че се вгледаме по-близо в модела, се оказва, че препоръчаната система не се явява затворена, защото за реализацията на такова устройство дявол действително е нужна спомагателна сила извън.

През 2010 година мисленият опит на Максуел даже е осъществен с напъните на физици от Токийския университет.

Невъзможно е да се даде отговор на този абсурд, като се следва тъкмо логиката на опита, защото по този начин и не може да се доближи указаното време.

Възниква патова обстановка, при която крокодилът не може да върне детето на майката и не може да го остави при себе си. Разбира се, единствено ако крокодилът е бил откровен.

Някои учени се базират на опцията за парников резултат, само че следователно равнището на въглероден диоксид и метан в атмосферата е трябвало да надвишава настоящето стотици и хиляди пъти. Доказателства за това по този начин и не са открити.

Парадоксът поражда заради еквивалентността на двете теории. Тоест в действителност, виждайки зелена ябълка, ние получаваме емпирично доказателство, че всички врани са черни. Но този извод опонира на нашите чувства.

  • Парадоксите на квантовата механика смущават съня на физиците

Наблюденията на нечерни обекти може да увеличи нашата убеденост, че такива обекти не се явяват врани, само че ние не получаваме в допълнение доказателство за чернотата на всички врани.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР