Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които

...
Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които
Коментари Харесай

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) потвърдиха, че хората, които са се възстановили след Коронавирус, могат да изпитват слаби, само че продължителни когнитивни нарушавания и разстройства в паметовите функционалности, написа pharmatimes.com, базирайки се на обява в New England Journal of Medicine.

Проучването REACT Long Коронавирус е включвало над 140 000 участници, в това число пациенти с нескончаем Коронавирус, които са изпълнили най-малко една когнитивна задача.

Използвайки новаторска онлайн когнитивна оценка посредством платформата Cognitron, откривателите са разкрили фини промени в разнообразни области на мозъчната функционалност - памет, разсъждения, изпълнителни функционалности, внимание и импулсивност. Проучването разкрива дребни дефицити, които към момента могат да бъдат открити след година или повече след инфекцията, в това число при хора, които при които продължителността на болестта е била къса.

За хората, които са претърпели дълъг Коронавирус, тези дефицити са били доста по-големи, както и за тези, които са били приети в болница или инфектирани с един от ранните разновидности на вируса SARS-CoV-2.

Резултатите са свързани с няколко области на познанието, изключително паметта, като да вземем за пример способността да се запомнят фотоси на обекти, които са били гледани преди няколко минути. Изследователите допускат, че това може да се дължи на проблеми с образуването на нови мемоари, а не на ускорено забравяне. Освен това част от хората демонстрират дребни дефицити в някои задания, тестващи екзекутивните качества и опциите за разсъждения, в това число тези, които изискват пространствено обмисляне или вербално размишление.

Професор Адам Хемпшир от Отдела по науки за мозъка в ICL, водещ създател на проучването показва, че онлайн платформата е съумяла да открие дребни, само че измерими дефицити в осъществяването на когнитивните задания и да откри, че хората евентуално са наранени по разнообразни способи според от фактори като дълготрайност на болестта, вид на вируса и хоспитализация.

През февруари друго изследване, ръководено от американски екип заяви, че SARS-CoV-2 може да болести допаминовите неврони в мозъка и да провокира стареене, както и ранни признаци на паркинсонова болест.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР