Израелският премиер Бенямин Нетаняху одобри днес плановете за военна операция

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху одобри днес плановете за военна операция
Коментари Харесай

Нетаняху одобри плановете за военна операция в Рафах

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху утвърди през днешния ден проектите за военна интервенция в Рафах, в южната част на линията Газа, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция, като се позоваха на канцеларията на Нетаняху.

Освен за оперативно разполагане, армията се приготвя и за евакуация на цивилното население, се споделя в изказването.

Решението е взето на фона на все по-острите интернационалните рецензии към евентуална интервенция в Рафах, защото повече от 1 милион палестинци са намерили леговище в южния град, до момента в който бягат от сраженията в другите елементи на Газа.

Политици и филантропични организации приканват Израел да посочи по какъв начин и къде ще може да се реалокират на безвредно място  всичките 1,5 милиона души в Рафах, преди да стартира военната интервенция. 

Нетаняху повтори позицията си, че предлагането на радикалната палестинска формация " Хамас " за помирение в Газа е " нереалистично ".

В същото време израелска делегация пътува за Доха след спор в кабинета за сигурност във връзка с позицията на Израел. 

Катар играе водеща роля в договарянията за последващо прекъсване на огъня и освобождението на заложниците, държани от " Хамас ", в подмяна на палестински пандизчии. 

Групировката " Хамас " съобщи през вчерашния ден, че е направила ново предложение, в което се приказва за завършек на сраженията в Газа, доставки на помощи за популацията и освобождението на пленниците от Израел в подмяна на освобождението на палестински пандизчии от израелски затвори. 

Въпреки това организацията продължава да упорства за евакуиране на израелските войски от крайбрежния анклав, което Израел отхвърля да направи. 

Арабският ефирен канал " Ал Джазира " заяви през днешния ден, че " Хамас " е показал предложение от три стадия, всеки по 42 дни. " Хамас " сложи изискването да влезе в действие непрекъснато прекъсване на огъня във втория стадий от проекта, преди освобождението на израелските бойци. За всеки израелски боен се възнамерява да бъдат освободени 50 палестински пандизчии, измежду тях 30 с доживотни присъди.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР