Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи рядко посещение в Хеброн, един

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи рядко посещение в Хеброн, един
Коментари Харесай

Нетаняху посети изпълнения с напрежение град Хеброн на Западния бряг

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху направи рядко посещаване в Хеброн, един изключително изпълнен напрегнато град на Западния бряг, с цел да означи 90-годишнината от убийството на членове на еврейската общественост, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес и АП.

В Хеброн живеят към 800 евреи под засилена военна защита измежду 200 000 палестинци. Съжителството им е непрекъснат източник на напрежения и прояви на принуждение. "Не се стремим да обезнаследим който и да било, само че не желаеме и нас да ни обезнаследяват ", съобщи Нетаняху, хвалейки възхода на "жилищата " в окупираните територии, имайки поради еврейските колонии, само че този път не прикани за анексирането им от Израел, както е правил през последните месеци. "Не сме чужденци в Хеброн, ще останем тук за безконечни времена ", добави Нетаняху и назова града "корен на нацията ни ".

Според израелски медии това е първото посещаване на Нетаняху в Хеброн от 1998 година То идва посред акцията за парламентарните избори на 17 септември, в които той ухажва гласоподавателите на националистичната десница. Съгласно Договорите от Осло градът е разграничен на разнообразни зони под израелски или палестински надзор. Възпоменателните церемонии на убийството на 67 евреи през 1929 година се състояха под засилена военно наличие покрай Гробницата на патриарсите, второто най-свято място на юдаизма, което се уважава и от мюсюлманите под името Джамията на Ибрахим.

След тези убийства, които са осъществени по време на английското ръководство на Палестина, еврейската общественост е била принудена да напусне Хеброн. Палестинската самостоятелна власт дефинира визитата на Нетаняху в Хеброн като провокационно и политически стимулирано. "Това е чисто колониално и расистко посещаване. Това е опит да се завоюват гласовете на десницата и на крайната десница ", съобщи палестинското външно министерство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР