Израелските сили за сигурност бяха поставени в състояние на най-високо

...
Израелските сили за сигурност бяха поставени в състояние на най-високо
Коментари Харесай

Израел в повишена готовност преди националистическо шествие

Израелските сили за сигурност бяха сложени в положение на най-високо равнище на подготвеност заради опасения от принуждение преди противоречиво шествие в Ерусалим, след седмици на напрежение в района, съобщи ДПА.

Полицията арестува десетки хора за подстрекателство към принуждение и поради проекти за саботиране на планувания за неделя националистически " Поход на знамената ", провеждан всяка година по случай Деня на Ерусалим. Очаква се към 3000 чиновници от силите за сигурност да се грижат за реда по време на шествието, което би трябвало да премине през Стария град, обявиха през днешния ден представители на управляващите. Противно на слуховете, походът няма да стигне до святото място, известно измежду евреите като Храмовия рид, а измежду мюсюлманите – като Благородното светилище. Предвижда се обаче шествието да премине през мюсюлманския квартал в Стария град, което се преглежда като особена провокация от палестинците.

Всяка година израелски националисти организират похода, с цел да отбележат завладяването на Източен Ерусалим от Израел при Шестдневната война през 1967 година По време на този спор Израел завладя и Западния бряг. Палестинците желаят двете територии да бъдат част от тяхна страна със столица Източен Ерусалим.

Ислямисткото придвижване Хамас предизвести за хипотетични проекти на израелски екстремисти за разваляне на мюсюлманското светилище, известно като Купола на скалата. Хамас съобщи, че в случай че бъде направено сходно нещо, Израел ще носи отговорност за последствията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР