Израелски учени успяха да обърнат частично процеса на клетъчно стареене

...
Израелски учени успяха да обърнат частично процеса на клетъчно стареене
Коментари Харесай

Учени обърнаха процеса на стареене у хора

Израелски учени съумяха да извърнат отчасти процеса на клетъчно стареене у хора, като удължиха теломерите в дребен опит с 21 участници, заяви уеб сайтът Sciense Alert.

Всеки път, когато клетка в тялото ни се дели, теломерите - крайчетата на хромозомите, се съкратяват. Този развой е една от аргументите за стареенето.

Участниците в проучването на невробиолози от университета на Тел Авив са стояли в хипербарна кислородна камера пет пъти по 90 минути седмично в продължение на три месеца. В резултат теломерите на клетките им се удължили с 20%.

Заради дребния обсег на проучването то би трябвало да бъде повторено в по-голям мащаб. Връзката сред хипербарната терапия и продължителността на живота си коства да бъде проучена.

" След като опитът с близнаците на НАСА, при който единият беше в Космоса, а другият остана на Земята, сподели забележителна разлика в теломерите им, осъзнахме, че промени в околната среда могат да повлияят на съществени клетъчни промени, които се появяват с остаряването " - изясни ръководителят на екипа Шаир Ефрати.

Много неща форсират скъсването на теломерите - от незадоволителния сън и прекаляването с модифицирана храна, до раждането на деца. Забавянето на процеса е по-трудно, само че постоянните извършения и здравословната храна могат да оказват помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР