Израелски учени са открили, че започва да ни се доспива,

...
Израелски учени са открили, че започва да ни се доспива,
Коментари Харесай

Учените разбраха какво е това, които всеки ден ни унася в сън

Израелски учени са разкрили, че стартира да ни се доспива, когато в тялото се натрупа хомеостатично налягане, породено от натрупването на увреждане на ДНК. По време на сън ДНК се възвръща. Фактът, че увреждането е достигнало сериозно равнище, се алармира от специфичен белтък. Резултатите от проучването са оповестени в списание Molecular Cell.

Животните и хората прекарват в сън към една трета от живота си. Този повсеместен механизъм за възобновяване е характерен на всички организми, които имат нервна система, в това число безгръбначни като мухи, червеи и даже медузи. Невъзможно е дълго време да се съпротивляваме на съня – животните заспиват без значение от непрекъснатата опасност от хищници. Но самият механизъм, който кара мозъка да изключва, дълго време оставаше мистерия.
Честото прозяване може да е сигнал за рисково заболяване
Прозявката е нещо изцяло общоприетоо. Всеки го прави, освен това – всекидневно. Кой в никакъв случай не се е прозявал през живота си? Вероятно...

Изследователи от университета Бар-Илан и интердисциплинарния център за проучване на мозъка Гонда са открили при опити с риби зебра молекулярен механизъм на заспиването и са удостоверили изводите си при мишки.

По-рано беше известно, че по време на бодърстване в организма нараства хомеостатичното налягане, проявяващо се във тип на отмалялост, а по време на сън това налягане се намалява, достигайки най-малко след пълностоен нощен сън. Но до момента не беше ясно какво кара хомеостатичното налягане да се покачва дотам, че да ни се прииска да спим, и какво се случва през нощта - какво намалява това налягане по този начин, че да се събудим и да сме подготвени да стартираме новия ден.

Смята се, че в часовете на бодърстване в мозъчните неврони се натупват увреждания на ДНК. Тези увреждания могат да бъдат провокирани от разнообразни фактори – влияние на ултравиолетова светлина, интензивност на невроните, радиация, окислителен стрес или ензимни неточности. По време на сън системата за възобновяване във всяка клетка възвръща уврежданията в ДНК.
Медици развенчаха известен мит за съня
Медици от болничното заведение на Лозанския университет в Швейцария са разрушили един от известните легенди за връзка сред дълбочината на съня и въ...

Авторите решили по пробен път да ревизират може ли натрупването на увреждания в ДНК да бъде стартовият механизъм за покачването на хомеостатичното налягане и появяването на унесеност. С помощта на облъчване, фармацевтични препарати и способи за оптогенетика откривателите провокирали увреждане в ДНК на риби зебра, с цел да следят по какъв начин въздейства това на техния сън.

Експериментът посочил, че в даден миг натрупването на увреждания в ДНК доближава оптималния предел и усилва хомеостатичното налягане дотам, че рибата заспива. След няколко часа сън част уврежданията в ДНК се възстановявали, само че значимо възобновяване се следило чак след шест часа нощен сън – в сходство с биоритмите. Когато продължителността на съня на рибките била намалявана на по-малко от шест часа, те заспивали даже денем.

 
Какво съставлява биологичният часовник?
Учени от Харвард и техни сътрудници са открили невронната конструкция на супрахиазмалното ядро в хипоталамуса, което управлява работата н...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР