Израелски политик беше подложен остри критики заради изказване, че ако

...
Израелски политик беше подложен остри критики заради изказване, че ако
Коментари Харесай

Остри критики към израелски политик заради пожелание палестинците „да изчезнат”

Израелски политик беше подложен остри рецензии поради изявление, че в случай че можеше да натисне някакво копче и палестинците да изчезнат, той би го натиснал , съобщи Асошиейтед прес.

Заместник-министърът на религиозните въпроси Матан Кахана е декларирал това пред възпитаници от гимназиално учебно заведение в еврейско населено място на Западния бряг. В изказването си, което е записано на видео, той коментира мнението си, че радикално различаващите се възгледи на израелците и палестинците по отношение на спора сред тях са огромна спънка за мира. Затова съгласно него те нямат различен избор, с изключение на да живеят дружно.

" Ако имаше някакво копче, което да можеше да се натисне и всички араби да изчезнат - да се качат на експресен трен за Швейцария, щях да го натисна ", споделя той във видеозаписа, който беше излъчен в ефира на израелската телевизия. " Но какво да се направи, няма такова копче ".

" Затова наподобява ненапълно ни е писано да живеем дружно на тази земя ", добавя той.

Кахана е част от националистическата партия " Ямина " ( " Десница " ), която е в основата на ръководеща коалиция от осем идеологически разнообразни партии. За пръв път в ръководството влиза и партия на израелските араби.

През миналата година, откогато е на власт, обединението, която е придружена от непрекъснати проблеми, най-много отдръпвания на депутати на ръководещото болшинство, постоянно се е представяла като знак на израелско-арабското съгласие в общество, в което евреи и палестинци постоянно живеят настрана едни от други и рядко влизат в допир между тях.

Темата за насилственото изселване е сензитивна за палестинците, които по време на войната към основаването на Израел през 1948 година са принудени да бягат от домовете си. По време на войната в Близкия изток от 1967 година стартира ново палестинско изселване.

Думите на Кахана бяха наказани от израелски депутати от палестински генезис и от представители на ръководещата коалиция. Опозиционният депутат Ахмад Тиби написа в коментар в Туитър, че би направил по този начин, че Кахана " да изчезне от държавното управление и от Кнесета (израелския парламент) ". Михал Розин, народен представител от обединението от умерената партия " Мерец " ( " Енергия " ), сподели, че сходни изявления са " просто неприемливи ".

След като избухна абсурдът, Кахана написа в Туитър, че някои елементи от речта му " са били зле дефинирани ".

" В нея категорично загатвам, че еврейското и арабското население няма да вървят на никое място. Ние като евреи и араби би трябвало да се стремим към спокойно взаимно битие. Нашата коалиция е смела стъпка по пътя към тази цел. ", споделя той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР