Израелска бомбардировка на Южен Ливан уби трима журналисти, според ливанските

...
Израелска бомбардировка на Южен Ливан уби трима журналисти, според ливанските
Коментари Харесай

Израелски удар уби трима журналисти близо до границата с Ливан

Израелска бомбардировка на Южен Ливан умъртви трима публицисти, съгласно ливанските медии, до момента в който военните дейности нарастват по северната граница на Израел.

Ливанската държавна Национална осведомителна организация заяви във вторник, че „ вражеска бомбардировка “ е умъртвила трима души в региона на Тайр Харфа, на към 1,6 км (1 миля) от израелската граница.

Ливанският канал Al Mayadeen TV сподели, че двама от чиновниците му са измежду жертвите. Твърди се, че третият погубен е локален публицист и „ помощник “ на канала.

„ Кореспондентът Фарах Омар и операторът Рабих Мемари бяха убити от израелска офанзива “, се споделя в изказване на Al Mayadeen.

„ Това беше директна офанзива, не беше инцидентно “, сподели шефът на Al Mayadeen Гасан бин Джидо, отбелязвайки, че това пристигна след решение на израелското държавно управление този месец да блокира достъпа до уеб страницата на канала.

„ Друга офанзива е ориентирана против публицисти в Южен Ливан, убивайки кореспондент и оператор, които са работили за панарабския канал Al Mayadeen... Трети човек, който е бил с тях, също е погубен “, сподели Зейна Ходр от Al Jazeera, репортаж от Южен Ливан.

„ Усещането тук е, че израелската войска желае да накара медиите да млъкнат и да накаже публицистите “, сподели нашият сътрудник.

Израел сложи в черния лист телевизия Al Mayadeen предходната седмица, обвинявайки я в „ старания по време на война да навреди на ползите на сигурността [на Израел] и да служи на задачите на врага “.

Израелският министър на връзките Шломо Кархи сподели на 13 октомври, че е почнал работа по блокиране на уебсайтовете и стратегиите на Al Mayadeen и затварянето на локалните офиси.

„ Ливанският министър на информацията изиска от армията да стартира следствие на [нападението във вторник] “, сподели Ходр, добавяйки, че това е третото нахлуване против публицисти в Южен Ливан от 13 октомври.

Израелските военни обявиха, че „ изследват детайлностите “ за случая, заяви организация AFP.

Последните убийства прибавят минимум 50 кореспонденти и медийни чиновници, които са били убити по време на 46-дневната война на Израел в Газа, съгласно групата за независимост на печата, Комитетът за отбрана на публицистите.

По-голямата част от убитите публицисти са палестинци в обсадената Ивица Газа.

От 7 октомври, когато Израел поведе своята война в Газа след офанзивата на Хамас на израелска територия, имаше многократни конфликти сред израелската войска и Хизбула на границата сред Израел и Ливан.

Досега боевете са умъртвили 70 бойци на Хизбула, 13 ливански цивилни, седем израелски бойци и трима израелски цивилни, което е най-лошата ескалация от 2006 година насам.

 INTERACTIVE_JOURNALISTS_KILLED_ISRAEL_GAZA_NOV_20

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР