Израел тихомълком е помогнал за кампанията на Азербайджан за отвоюване

...
Израел тихомълком е помогнал за кампанията на Азербайджан за отвоюване
Коментари Харесай

Израелски оръжия тихомълком помогнаха на Азербайджан да си върне Нагорни Карабах

Израел тихомълком е оказал помощ за акцията на Азербайджан за отвоюване на Нагорни Карабах , като страната е доставила мощни оръжия на Азербайджан преди светкавичната му атака предишния месец, която върна под негов надзор етническия арменски анклав, настояват публични лица и специалисти, представени от „ Асошиейтед прес “.

Само няколко седмици преди Азербайджан да стартира 24-часовата си офанзива на 19 септември, азербайджански военни товарни самолети неведнъж са прелитали сред южна израелска военновъздушна база и летище покрай Нагорни Карабах , съгласно данни от следене на полети и арменски дипломати, даже в миг, когато западните държавни управления упорстват за мирни договаряния.

Полетите разтревожиха арменските управляващи в Ереван , които от дълго време се притесняват от стратегическия съюз сред Израел и Азербайджан , и хвърлиха светлина върху националните ползи на Израел в размирния район на юг от Кавказките планини. Ето какво разяснява пред „ Асошиейтед прес “ посланикът на Армения в Израел Арман Акопян:

„ За нас е огромна паника, че израелски оръжия стрелят по нашия народ . “

В поредност от дипломатически диалози Акопян съобщи, че през последните седмици е изразил паника пред израелски политици и законодатели по отношение на доставките на израелски оръжия. Пред медията той удостовери:

„ Не виждам за какво Израел да не е в положение да изрази най-малко известна угриженост за ориста на хора, които са изгонени от родината си . “

Септемврийският блицконтрол на Азербайджан, включващ тежка артилерия, ракетни установки и безпилотни самолети – значително доставени от Израел и Турция, съгласно специалисти – принуди арменските сепаратистки управляващи да оставят оръжията си и да седнат на масата за договаряния за бъдещето на сепаратисткия район.

Според публични лица вследствие на азербайджанската атака са убити над 200 арменци в анклава, по-голямата част от които са бойци, и към 200 азербайджански бойци.

Последствията надвишават границите на нестабилния анклав с повърхност от 4400 кв. км (1 700 кв. мили). Сраженията накараха над 100 000 души – повече от 80% от етническите арменци, живеещи в анклава, да избягат през последните две седмици. Азербайджан пое ангажимент да зачита правата на етническите арменци .

Арменският министър-председател Никол Пашинян дефинира бягството като „ директен акт на етническо пречистване . Министерството на външните работи на Азербайджан изрично отхвърли обвиняването, заявявайки, че заминаването е „ персонално и самостоятелно решение и (няма) нищо общо с наложително пренасяне .

Министерствата на външните работи и на защитата на Израел отхвърлиха да разясняват потреблението на израелски оръжия в Нагорни Карабах или терзанията на Армения по отношение на военното партньорство с Азербайджан. През юли израелският министър на защитата Йоав Галант посети Баку, столицата на Азербайджан, където похвали военното съдействие на страните и взаимната „ битка против тероризма .

Израел има огромен дял в Азербайджан, който служи като сериозен източник на нефт и е правилен съдружник против върлия зложелател на Израел – Иран . Той е и рентабилен клиент на комплицирани оръжия. Аркади Мил-ман, някогашен дипломат на Израел в Азербайджан и сегашен старши откривател в Института за проучвания на националната сигурност в Тел Авив, акцентира:

„ Няма никакво подозрение по отношение на нашата позиция в поддръжка на защитата на Азербайджан . Ние имаме стратегическо партньорство за въздържане на Иран.

Въпреки че в миналото бедният на запаси Израел в този момент разполага с доста природен газ край крайбрежията на Средиземно море, Азербайджан към момента доставя най-малко 40% от петролните потребности на Израел, поддържайки колите и камионите по пътищата му. Израел се насочи към офшорните находища на Баку в края на 90-те години на предишния век, създавайки петролопровод през турския транспортен възел Джейлян, който изолира Иран, който по това време се възползва от петрола, течащ по неговите тръбопроводи от Казахстан към международните пазари.

Азербайджан от дълго време е недоверчив към Иран, своя комшия по Каспийско море, който е шиитски мохамеданин, и е неудовлетворен от поддръжката му за Армения , която е православна християнка. Иран упреква Азербайджан, че е база за израелски разследващи интервенции против него – изказване, което Азербайджан и Израел отхвърлят. В тази връзка арменският посланик Тигран Балаян акцентира:

„ За нас е ясно, че Израел има интерес да поддържа военно наличие в Азербайджан, като употребява територията му за наблюдаване на Иран . “

Малцина са се възползвали повече от околните връзки на двете страни, в сравнение с израелските военни контрактори . Според оценки на специалисти Израел е доставил на Азербайджан близо 70% от арсенала му сред 2016 година и 2020 година – което дава на Азербайджан преимущество против Армения и подтиква огромната отбранителна промишленост на Израел. Ето и едно изказване на Питер Веземан, старши откривател в Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира, който следи продажбите на оръжия:

„ Израелските оръжия са изиграли доста значима роля, с цел да може азербайджанската войска да реализира задачите си . “

Израелските ракети с отдалечен обхват и взривяващите се безпилотни самолети , известни като „ лоялни муниции “, компенсират дребните военновъздушни сили на Азербайджан, споделя Веземан, като от време на време даже нанасят удари надълбоко в самата Армения. В същото време израелските ракети земя-въздух „ Барак-8 “ са защитавали въздушното пространство на Азербайджан, като са сваляли ракети и дронове, добави той.

Непосредствено преди офанзивата предишния месец азербайджанското министерство на защитата разгласи, че армията е провела тест на ракета „ Барак-8 . Нейният разработчик, Израел Аероспейс Индъстрис, отхвърли да разяснява потреблението от страна на Азербайджан на нейната система за противовъздушна защита и бойни дронове. Азербайджан обаче се похвали с триумфа на израелските безпилотни самолети при прорязването на арменската защита и наклоняването на салдото в кървавата шестседмична война през 2020 година А през 2016 година министърът на защитата на страната назова военен дрон, създаден от израелската компания Aeronautics Group, „ призрачен сън за арменската войска , която поддържаше сепаратистите в района по време на спора на Азербайджан с Нагорни Карабах през същата година.

Президентът Илхам Алиев през 2021 година – година на смъртоносни конфликти на азербайджанско-арменската граница – беше сниман от камера да се усмихва, до момента в който гали дребния израелски дрон самоубиец „ Хароп “ по време на ревю на оръжия.

Израел е употребявал сходни самоубийствени дронове по време на смъртоносни армейски рейдове против палестински бойци в окупирания Западен бряг.

„ Радваме се за това съдействие, то беше много подкрепящо и много потребно за защитата , съобщи пред „ Асошиейтед прес “ посланикът на Азербайджан в Израел Мухтар Мамедов, говорейки общо за поддръжката на Израел за азербайджанската войска . Той посочи:

„ Ние не го крием.

В решителен миг при започване на септември – когато дипломатите се пробват да предотвратят ескалация – данните от следенето на полетите демонстрират, че азербайджански товарни самолети стартират да се акумулират към Овда – военна база в Южен Израел с 3000-метрова писта, известна като единственото летище в Израел, което се занимава с експорт на взривни субстанции.

Според уеб страницата за следене на авиацията FlightRadar24.com „ Асошиейтед прес “ разпознава минимум шест полета , изпълнявани от азербайджанската самолетна компания Silk Way Airlines, които кацат на летище Овда сред 1 и 17 септември от Баку. Азербайджан стартира офанзивата си два дни по-късно.

През тези шест дни създаденият в Русия военнотранспортен аероплан „ Илюшин Ил-76 “ се е задържал на асфалта на летището в Овда в продължение на няколко часа, преди да отлети за Баку или за Ганджа, втория по величина град в страната, ситуиран на север от Нагорни Карабах.

През март беше извършено следствие на вестник „ Хаарец “, съгласно който са били преброени 92 азербайджански военни товарни полета до летище Овда в интервала 2016-2020 година Внезапното повишаване на броя на полетите е съвпаднало със усилването на бойните дейности в Нагорни Карабах . Арменският дипломат Акопян посочи:

„ По време на войната през 2020 година наблюдавахме полети всеки втори ден, а в този момент още веднъж виждаме тази активност на полетите, водеща до сегашния спор . За нас е ясно какво се случва.

Израелското министерство на защитата отхвърли да разяснява полетите. Посланикът на Азербайджан Мамедов съобщи, че е осведомен с отчетите, само че отхвърли да ги разяснява.

Решението да се поддържа автократично държавно управление против етническо и религиозно малцинство разпали спор в Израел по отношение на демократичната политика на страната за експорт на оръжие. От 10-те най-големи производители на оръжие в света единствено Израел и Русия нямат законови ограничавания за експорт на оръжие , учредени на опасения за правата на индивида . Авидан Фридман, създател на израелската правозащитна група „ Яншуф “, която се стреми да спре израелските продажби на оръжие на извършители на човешките права, изясни:

„ Ако някой може да се разпознава с продължаващия боязън на арменците от етническо пречистване, то това е еврейският народ . Ние не сме заинтригувани да ставаме съучастници в този акт. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР