Израел и Хамас“ сключиха споразумение в последния момент в четвъртък

...
Израел и Хамас“ сключиха споразумение в последния момент в четвъртък
Коментари Харесай

Израел и Хамас се споразумяха за удължаване на примирието поне с още ден

Израел и „ Хамас “ подписаха съглашение в последния миг в четвъртък за удължение на краткотрайното преустановяване на огъня с най-малко още един ден.

" С оглед на напъните на медиаторите да продължат процеса на освобождение на заложниците и при съблюдаване на изискванията на съглашението, оперативната пауза ще продължи ", се споделя в изказване на израелските военни, оповестено минути преди краткотрайното помирение да изтече.

Информацията беше доказана и от оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация „ Хамас “.

Условията на прекратяването на огъня, в това число прекратяването на военните дейности и внасянето на филантропична помощ, остават същите. Това сподели представител на външното министерство на Катар, който е главен медиатор сред враждуващите страни, дружно с Египет и Съединени американски щати.

В сряда „ Хамас “ освободи 16 заложници в подмяна на 30 палестиснки пандизчии.

Палестинската организация заяви, че семейство от трима израелски заложници, в това число най-малкият пленник, 10-месечният Кфир Бибас, са били убити по време на израелските бомбардировки на анклава, съобщи агениця " Ройтерс ".

От началото на примирието са освободени 97 заложници, измежду които и. Мейраф Тали е отвлечена от кибуца Нир Оз, където е била на посетители.

По данни на израелските управляващи в линията Газа остават още 145 заложници.

След офанзивата от 7 октомври, при която „ Хамас “ умъртви 1200 цивилни, а други 240 взе за заложници, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде обещание да „ унищожи “ екстремистската формация.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в Тел Авив рано в четвъртък, с цел да разиска удължаването на паузата в боевете.

Това е третото му пътешестване след началото на войната.

„ Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е твърдо решен да обезпечи освобождението на всички заложници, държани от Хамас “, се споделя в изказване на Белия дом.

С възходящите опасения за филантропичната конюнктура в линията Газа се усилват и апелите към американския президент да ограничи поддръжката си за военната акция на Израел против " Хамас ".

Вероятно на това се дължи отстъпването с крачка обратно от твърдата американска позиция – в сряда стана ясно, че Съединени американски щати ще упорстват Израел да стесни зоната на бойните дейности.

До военната интервенция на Израел в обитаемата най-вече с палестинци Ивица Газа се стигна, откакто бойци на радикалната формация " Хамас " нахлуха на територията на Израел и убиха близо 1400 души, а други 240 взеха за заложници.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР