Tрима души, два подписа, една снимка и кратко съобщение -

...
Tрима души, два подписа, една снимка и кратко съобщение -
Коментари Харесай

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

" Tрима души, два подписа, една фотография и малко известие " - по този начин медии в Сърбия обобщават другояче огромната договорка, с която американският бизнесмен Джаред Къшнър получава позволение през идващите 99 години да трансформира една от знаковите здания в Белград в първокласен комплекс.

Сградата е на Генералния щаб на някогашна Югославия - отчасти разрушена при бомардировките на НАТО над страната през 1999 година А Къшнър е зетят на някогашния американски президент Доналд Тръмп, който е и претендентът на Републиканската партия на идните в Съединени американски щати избори.

До наскоро градските митове говореха, че вредите по няколко здания в сръбската столица - на публичната телевизия, на бившето китайско посолство и на Генералщаба, няма да се възвръщат, с цел да останат като живи свидетелства на историята за идващите генерации.

Сега обаче на мястото на зданието, строено сред 1956 и 1965 година, се чака да се появи нов хотел, а Къшнър е заречен да построи и Мемориален комплекс в памет на жертвите на бомбардировките от 1999 година Тогава НАТО организира интервенция " Съюзна мощ " и бомбардират Сърбия, ръководена от Слободан Милошевич, поради проекти на властта в Белград да извърши етническо пречистване в Косово.

25 години по-късно спомените за предишните събития към момента са мъчителни за доста сърби, само че и управлянащите в страната употребяват тематиката, с цел да се опълчват на бъдещо участие на страната в Северноатлантическия защитителен съюз.



За желанията на Къшнър да трансформира постройката на някогашния Генералщаб в хотелски комплекс се знае от дълго време - договаряния за това се водят още от 2013 година, когато тогавашният министър председател и настоящ вицепремиер и министър на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич разкрива желанията на семейство Тръмп да влага в недвижими парцели в Белград.

След повече от 20 години сръбските управляващи са принудени да признаят, че договарят с сдружението на Къшнър - Affinity Partners - поради изтекли от опозицията детайлности за бъдещата договорка.

Сега макар митингите и публичното възмущение новият министър на превоза и инфраструктурата и някогашен заместник-кмет на Белград Горан Весич разгласи изненадващо, че съглашението сред двете страни е подписано.

На подписването на контракта медии, даже най-приближените до държавното управление, не са поканени. Едва към 20 часа вечерта на 16 май, четвъртък, е изпратено известие и няколко фотоси към него.



" Правителството не е продало терена, а е сключило контракт за отдаването му чартърен за период от 99 години. Инвеститорът е задължен, в случай че не реализира желанията си в контрактувания период, да върне терена на сръбската страна, дружно с всичко, което в това време бъде издигнато върху него, " написа в известието.

Само преди няколко седмици Весич дава обещание пред медиите, че когато и в случай че договорът бъде подписан, това ще бъде оповестено на конференция, а обществото ще получи достъп до всички детайлности по договорката. Това не се случи.

Природозащитни организации и представители на опозицията обаче споделят, че става дума за монумент на културното завещание, който държавното управление е решило да подари на Къшнър. Те се заканват да провеждат нови митинги, в случай че на мястото се появят багери и стартират да разрушават постройката.

" Ще се борим с всички вероятни средства - физически и правни, да спрем това, " споделя деппутатът Александър Йованович-Чута от придвижването " Екологична гражданска война ".

Oсвен в Сърбия, Къшнър към този момент разгласи планове да влага и в Албания - желанието му е да построи хотели на мястото на някогашна военна база на остров Сазан и на полуостров в югозападната часта на страната, който обаче е част от предпазена територия.

Excited to share some early design images for development projects we have been creating for the Albanian coast and downtown Belgrade.
— Jared Kushner (@jaredkushner)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР