Израел бомбардира гъсто населената Ивица Газа, където живеят около 2,3

...
Израел бомбардира гъсто населената Ивица Газа, където живеят около 2,3
Коментари Харесай

Защо Газа няма гориво — и какво сега?

Израел бомбардира гъсто обитаемата Ивица Газа, където живеят към 2,3 милиона души, с ракети, откогато палестинската формация Хамас предприе изненадващо нахлуване предишния уикенд.

Сега анклавът е без електричество, изправен пред цялостно енергийно спиране, откакто единствената електроцентрала в Газа ще остане без гориво в сряда, което ще засегне главните услуги, в това число лечебни заведения.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Жителите на Газа се подслоняват в учебни заведения на Организация на обединените нации на фона на израелски офанзиви Репортер в Газа разказва рецесия под израелската офанзива Израел бомбардира граничния пункт на Газа с Египет Палестинци в окупирания Западен бряг са под израелско блокиране завършек на списъка

Откъде Газа получава електричество?

Израел прекъсна електроснабдяването и блокира влизането на храна и гориво в линията Газа като част от тактика за „ цялостна блокада “, призната в понеделник, в отговор на офанзивата на Хамас.

Египет също затвори пропускателния пункт към Газа във вторник, откакто израелските въздушни удари удариха граничната зона.

Тъй като единствената електроцентрала на анклава е без електричество, хората в този момент ще разчитат само на аварийни генератори, работещи с гориво.

Въпреки това палестинският министър на опазването на здравето Май ал-Кайла разгласи, че „ запасът от гориво за работа на генераторите в лечебните заведения в линията Газа ще завърши на следващия ден, четвъртък, което ще утежни пагубните условия в лечебните заведения. “

Защо Газа не може да получи повече гориво?

Ивицата Газа е под израелска сухопътна, въздушна и морска обсада през по-голямата част от две десетилетия.

Това значи, че хората в Газа са откъснати от останалия свят и живеят в това, което доста специалисти по правата на индивида и правото разказват като затвор навън.

Блокадата също по този начин значи, че Ивицата Газа зависи от гориво, храна и медицински консумативи, които идват от или минават през Израел.

С „ цялостната блокада “ даже това към този момент не е допустимо.

Това от своя страна значи, че внасянето на каквото и да е гориво за електроцентралата или работещите с гориво генератори е на процедура невероятно.

Сринивас Бура, специалист по интернационално филантропично право и професор в Южноазиатския университет в Ню Делхи, разказа дейностите на Израел като „ очевидно нарушаване “ на интернационалното право.

„ Премиерът на Израел сподели, че страната му е във война. След като извършите тази декларация, от вас се изисква според интернационалното право да спазвате разпоредбите на войната “, сподели Бура пред Al Jazeera.

Израел не прави това, сподели той.

„ Това е първото предписание на войната: би трябвало да остане сред воюващите страни “, добави Бура. „ Когато наказвате цивилни по метода, по който прави Израел, това явно е нелегално. “

Колко мощно са наранени лечебните заведения?

Болниците в обсадения анклав, към този момент покрит от жертви на израелските бомбардировки, разчитат на генератори, които не са оборудвани да зареждат доста сериозни медицински устройства, сподели Хасан Халаф, медицински шеф на болница Ал-Уафа в град Газа.

Калаф предвижда, че животът на генераторите е единствено „ най-много: няколко дни “ и може да е къс от ден или два, на фона на намаляващите ресурси от гориво вследствие на цялостната обсада.

Той сподели, че сега в линията Газа има 100 новородени бебета, които разчитат на захранвано с електричество здравно съоръжение. „ Тези новородени не биха могли да оцелеят... тъй като зависят във всеки аспект от живота си от електричество и съоръжение “, сподели той пред Ал Джазира. „ Много са мънички. Много са слаби. “

Докторът също сподели, че има към 1100 пациенти, които разчитат на диализни машини за оцеляване в Газа, като сподели, че израелската блокада се равнява на „ всеобщо ликвидиране “.

Как реагира интернационалната общественост?

Във вторник висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Волкер Тюрк съобщи, че отводът на Израел да достави храна, гориво и други съществени артикули на линията Газа е неразрешен от интернационалното право.

Дори Европейският съюз, който изрично поддържа изказванието на Израел, че отговорът му на офанзивата на Хамас е бил воден от предпочитание за самозащита, подлага на критика цялостната блокада на Газа.

Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика, във вторник сподели, че Израел нарушава интернационалното право.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР