Изправена пред конкуренция, Европа се опитва да изгради независима технологична

...
Изправена пред конкуренция, Европа се опитва да изгради независима технологична
Коментари Харесай

Опитите на ЕС да ускори своята сателитна навигационна система претърпяха удар

Изправена пред конкуренция, Европа се пробва да построи самостоятелна софтуерна инфраструктура. През миналата седмица обаче тези старания срещнаха пречка, когато основният план на Европейски Съюз за 10 милиарда евро - сателитната навигационна система " Галилео ", се срина за най-малко пет дни след проблеми в командните центрове в Италия и Германия, написа Bloomberg.

До съществени последствия не се стигна, защото европейската стопанска система може да разчита на други системи като американската GPS. " Ако целият свят имаше " Галилео ", това щеше да докара до безпорядък. За благополучие интернационалната общественост разчита на съглашения за потреблението на други сателитни навигационни системи, с цел да има авариен вид при срив в някоя от тях ", споделя Джанлука Маручо, инженер от изследователската група Navigation Signal Analysis and Simulation.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отърсване от зависимостта

Европа се пробва да се отърси от зависимостта си от американската инфраструктура. " Галилео " е основан да замести системата на Съединени американски щати за европейските жители, промишлености и армии. Операциите му бяха възобновени в сряда, само че ударът по репутацията остава. Докато Съединени американски щати, Китай и Русия набират галактическа инерция, Европейски Съюз среща компликации при следенето на местоположението на своите активи на Земята.

" Галилео " е една от най-големите индустриални начинания на Европа от Airbus през 70-те години на предишния век насам. Целта е да се приключи прекомерното разчитане на GPS. Съединени американски щати, Русия и Китай има свои сателитни навигационни системи и на доктрина биха могли да спрат достъпа на европейските консуматори.

Милитаризиране на Космоса

" Галилео " работи като пилотна услуга от 2016 година насам и се възнамерява да бъде изцяло функционален идната година. Дотогава към сегашните 26 спътника в орбита ще се прибавят още четири. Европейски Съюз счита да отдели спомагателни 16 милиарда евро в бюджета си за 2021 – 2027 година за галактически начинания. По-голямата част от сумата ще отиде за " Галилео " на фона на възходящите терзания за милитаризирането на Космоса.

" Изненадахме се от това, което стана тази седмица, защото системата има два контролни центъра, които би трябвало да подсигуряват задоволителна поддръжка. Трябва да си научим урока и да се погрижим грешката да не се повтаря ", разяснява Джанлука Маручо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР