Изправен пред потенциално враждебна американска администрация, турският президент Реджеп Тайип

...
Изправен пред потенциално враждебна американска администрация, турският президент Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Заради Байдън Ердоган търси приятели в Европа

Изправен пред евентуално враждебна американска администрация, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се пробва да прекъсне изолацията си, като поправи връзките с Европейски Съюз заради това, което блокът счита за войнствена външна политика, предава Агенция Франс Прес. Ето какво гласи анализът на ангецията, в превод на БГНЕС.
" Връзките сред Анкара и Брюксел вървят надолу с ритъм, който не е следен скоро, откогато Турция публично стартира договаряния за присъединение към блока през 2005 година, развой, който в този момент е замразен.
И до момента в който Ердоган приказва за превръщане на „ нова страница “, описът с европейските недоволства е дълъг. Съвсем неотдавна Брюксел стартира да изготвя лист със наказания поради дейностите на Турция за търсене на природен газ в Източното Средиземноморие, което провокира високо напрежение сред военни кораби на Турция и Гърция предходната година.
Но и по-стари съмнения не престават да къкрят.
Преките военни намеси на Ердоган в сирийските и либийските спорове провокираха паники в Европа, до момента в който неговата откровена поддръжка за Азербайджан в шестседмичната война в Нагорни Карабах разстрои съдружниците на Армения от Запада.
Заплахите на Ердоган да изпрати милиони сирийски и други бежанци, които Турция е приютила, към Европа, в случай че блокът не успее да обезпечи повече финансиране, са непрекъсната опасност. ИОтделно от това Ердоган влезе вконфликт с френския президент Еманюел Макрон, който нападна поради отношението му към мюсюлманите, на което Европа реагира, акцентирайки мрачната процедура на Турция за правата на индивида.
Някои считат, че тази нерешена обстановка е неустойчива за Ердоган. " Анкара не може да си разреши ескалация както със Съединени американски щати, по този начин и с Европа, изключително с толкоз нежна стопанска система ", сподели европейски посланик пред Франс прес.
Търсене на другари
" Ердоган търси другари на всички места ", сподели Илке Тойгур, анализатор в Германския институт по интернационалните въпроси и въпросите на сигурността и Кралския институт Елкано.
За тази цел Ердоган организира среща във вторник с посланици на Европейски Съюз - избрана като " позитивна " от някои от участвалите - до момента в който външният министър Мевлют Чавушоглу ще посети Брюксел в четвъртък. Макрон и Ердоган също са разменили писма, които съгласно Чавушоглу биха могли да оказват помощ за рестартиране на връзките им, което води до допустима видеоконференция.
Подготовка за Байдън
Победата на новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън над Доналд Тръмп, който в миналото назова турския водач „ добър другар “, наподобява е най-малко отчасти виновна за смяната в тона на Ердоган.
 Церемонията по встъпване в служба на Джо Байдън без аудитория Церемонията по встъпване в служба на Джо Байдън без аудитория
Този път няма да има полемики по отношение на размера на тълпата, участваща в инаугурацията на Байдън, тъй като присъстващи няма да има. В изключ...
" Победата на Байдън размеси картите. Турция чака идната администрация на Съединени американски щати да е по-малко склонна да прости ", сподели европейският посланик.
Някои назначения от Байдън евентуално ще привлекат вниманието на Анкара, да вземем за пример назоваването на Брет Макгърк в Съвета за национална сигурност, където той ще управлява Близкия изток и Африка. Макгърк е прям критик на политиката на Турция във връзка с Сирия, където Съединени американски щати поддържат кюрдското опълчение, което Анкара упреква за набези на своята територия, и ще изиграе значима роля за образуването на връзките на Вашингтон с Ердоган.
" Този измамлив апел за доближаване с Европейски Съюз може да се пояснява като подготовка " за Байдън, сподели Синем Адар, помощник в Центъра за приложни проучвания на Турция в Берлин. Ердоган в миналото е бил част от определена група водачи, които биха могли да наберат Тръмп непосредствено по телефона, само че Адар сподели, че загубата на тази привилегия с Байдън не е единственият фактор зад опита за доближаване.
Той е изправен пред " възходящ вътрешен напън заради стопански проблеми, засилени от COVID-19 " и " намаляващ дял на гласовете " за неговата ръководеща партия и нейните националистически младши сътрудници, сподели Адар.
Демонстрация на благосклонност
 Плановете на Байдън: 100 млн. имунизации за първите 100 дни ръководство Плановете на Байдън: 100 млн. имунизации за първите 100 дни ръководство
Джо Байдън има намерение до края на първия месец от поемането на президентския пост на Съединени американски щати да провежда основаването на 100 нови центъра...
Ердоган може да показва положителната си воля, като облекчи натиска върху политическите си съперници, някои от които са изправени пред правосъдни процеси.
" За да бъде признат като меродавен от съюза, всеки сигнал от Анкара за коригиране на връзките с Европейски Съюз, се чака Анкара да смени скоростите “ във връзка с върховенството на закона и правата на индивида, както и външната политика на Турция за борба, сподели Адар пред Франс прес. Анализаторът Тойгур съобщи, че до момента не е имало " съответни дейности в противоречиви области ", които могат да се одобряват като проява на благосклонност.
Но тя сподели, че страните могат да намерят контактни точки за ръководството на незаконната миграция, защото това е " въпрос от изключителна значимост за стабилността на Европейски Съюз ". Анкара също се надява да актуализира Митническия съюз, макар че Тойгур съобщи, че блокът евентуално ще бъде " по-взискателен " на този фронт.
Но до момента в който Европа желае да избегне спомагателни напрежения с Турция, западните дипломати показват слаб вкус за доближаване в някои региони на Европейски Съюз.
" Офанзивата за продобиване на другарство, провеждана от Турция, остави доста европейски страни скептични ", сподели европейският посланик. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР