Използването на дистанционно обслужваните електромери води до повишаване на надеждността

...
Използването на дистанционно обслужваните електромери води до повишаване на надеждността
Коментари Харесай

Виктор Станчев, ЧЕЗ Разпределение: Новите електромери, които се отчитат дистанционно са сертифицирани и отговарят на утвърдените стандарти от ЕС и България


Използването на отдалечено обслужваните електромери води до повишение на надеждността на мрежата. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Виктор Станчев - основен действен шеф на ЧЕЗ Разпределение България.

„ Това е един съвременен метод, който ни дава опция за взор в действително време върху мрежата, за наблюдение на заетия потенциал, както и за незабавна реакция при аномалии. Контролът става доста по-стриктен, а с това се покачва качеството на услугата. Разбира се, новата технология няма отношение единствено към качеството на електрическата енергия. Енергийният бранш стартира да се трансформира и ще се трансформира фрапантно, като главен фокус ще бъдат така наречен „ смарт “ или интелигентните градове “, разяснява Станчев.

По думите му условията и потребностите на клиентите ще се развиват, без значение дали в региона на енергийната успеваемост, решения по отношение на производството на електрическа енергия за лични потребности, или използването на електрически автомобили.

„ Трябва да сме готови за това. Не единствено нашият бизнес, само че и бизнесът на всички оператори на мрежи би трябвало да търси нови софтуерни благоприятни условия, да построява и внедрява умни мрежи. Трябва да се усили опцията ЕРП-тата да ръководят извънредно прецизно мрежата ниско напрежение онлайн. Тези потребности към този момент са ясни и ги следим в по-развитите страни. Затова би трябвало да внедряваме тези технологии и в нашата мрежа. Това е дълготраен развой и нашата тактика също би трябвало да е дълготрайна. Ако не стартираме в този момент, няма да сме подготвени за бъдещето “, сподели още Виктор Станчев.

Енергетиката е сериозен бранш и считам, че към сходни тези би трябвало да се подхожда извънредно отговорно изключително когато касаят толкоз доста чиновници и жители. Аз не чух изказвания, подплатени с някакви документи или доказателства, разяснява Станчев въпрос във връзка с изказвания, че електромерите от нов вид на ЧЕЗ Разпределение не работят.

„ Ако би трябвало да приказваме с обстоятелства – все още са инсталирани не 100 000, а 186 000 отдалечено обслужвани електромера, като до момента няма регистрирани никакви събития, свързани с проблеми по действието на екраните на електромерите. Отчитането на данни се прави с цялостна успеваемост. Системата за отдалечено обслужване се вкарва поетапно в избран регион и едвам когато бъде конфигурирана и настроена, се минава към отдалеченото отчитане в този район; до тогава електромерите в региона се регистрират ръчно, с терминални устройства. Със или без отдалечено отчитане, всеки доклад от електромер минава през одобрената система за наложителна инспекция, преди да се подадат данните на крайния доставчик за фактуриране “, сподели Станчев. Той посочи също по този начин, че електромерите се доставят по контракт, след извършена социална поръчка, при цялостно съблюдаване на условията на Закона за публични поръчки.

„ Техническите условия са заложени още при откриването на публичната поръчка и всеки заинтригуван претендент е могъл да взе участие и да предложи своята оферта. Винаги печели най-хубавата оферта. При извършения първи търг бе определен претендент, който достави електромери, които дават отговор на всички метрологични условия и са посочили отлични експлоатационни характерности при работа в мрежата.
Във връзка с това, че през тази година се изчерпва потенциалът на настоящия контракт, сега започва нова процедура. При втората процедура дефинирахме механически условия, които да разрешават съгласуемост на новите електромери въведената към този момент в употреба система за отдалечено отчитане, като всеки снабдител има опция да се запознае с тях и да даде оптимално предложение. Документите по отношение на поръчката са обществени и свободни тълкувания по отношение на нея са неприемливи “, съобщи той. В допълнение основният действен шеф на ЧЕЗ Разпределение посочи, че са задължени да изискват в една социална поръчка да вземат участие единствено производители на утвърден вид електромери, които да дават отговор на условията и използваните стандарти в Европейски Съюз и България.

„ Електромерите имат документ по MID инструкция, която е наложителна за всички държави-членки на Европейски Съюз. По отношение на напрежението, те са за напрежение съгласно европейската норма N50160, а точно – за еднофазните електромери 230 V, за трифазните електромери 230/400 V, +/- 10%, или напрежението би трябвало да бъде в рамките на тази европейска норма - сред 207 и 253 волта. Главна дирекция „ Метрологичен контрол “, като част от профилираната администрация в границите на ДАМТН, също реализира метрологичен контрол и контрол на пазара на средствата за премерване, попадащи в обсега на Закона за измерванията и Закона за техническите условия към продуктите, както и наредбите към тях, което включва и електромерите “, изясни Станчев. По думите на Станчев във действието на новите отдалечено обслужвани електромери, които се инсталират от 2018 година недостатъци не са открити. „ Повреди са регистрирани вследствие на опити за нерегламентирано влияние от страна на консуматори за кражба на електрическа енергия, което откриваме в доста къси периоди и взимаме незабавни ограничения.
Софтуерът на електромерите е предпазен против инцидентни или преднамерени промени. Мерките за отбрана се реализират чрез хардуерна и софтуерна отбрана и е невероятно да се влияе върху метрологичните характерности на електромерите “, заключи Станчев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР