Изпълнителният заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подаде днес оставка

...
Изпълнителният заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подаде днес оставка
Коментари Харесай

Франс Тимерманс подаде оставка като еврокомисар, Марош Шефчович поема Зелената сделка

Изпълнителният заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс подаде през днешния ден оставка като еврокомисар и тя беше призната от Урсула фон дер Лайен. Това стана, че като Тимерманс публично беше определен за лидер на листата на обединението сред Партията на труда и Зелените леви на идните в Нидерландия предварителни парламентарни избори на 22 ноември тази година.

Изборът на Тимерманс да оглави листата на лявата коалиция в Нидерландия не е изненада, той самичък разгласи кандидатурата си в края на юли и беше единственият претендент.

В особено изказване ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен изрази благодарността си към Тимерманс за дългогодишната му " сполучлива работа за Комисията и европейските жители ". Фон дер Лайен разпореди ролята на изпълнителен зам.-председател, отговарящ за Европейския зелен пакт, на Марош Шефчович. Шефчович поема ресорите, свързани с политиките в региона на климата, до назначението на нов член на Комисията с нидерландско поданство. Според фон дер Лайен Марош Шефчович е един от най-старшите и опитни членове на Европейската комисия.

" Благодаря на Франс Тимерманс за неговата буйна и неуморна работа, с цел да направи Европейската зелена договорка действителност. Той беше основен член на моя колегиум от комисари. Благодарение на неговия принос и мощна персонална ангажираност, ние направихме огромни стъпки към реализиране на задачите на Европейския съюз да стане първият климатично безпристрастен континент и към повишение на равнищата на климатичните упоритости в международен мащаб. Приносът на Франс Тимерманс към работата на Комисията и към европейския план надвишава Европейския зелен пакт. Той способства за оформянето на доста от самодейностите на Комисията в същински колегиален жанр ", разяснява фон дер Лайен.

Тимерманс беше еврокомисар за Нидерландия и в предходната Европейска комисия с ръководител Жан-Клод Юнкер. Тогава той отговаряше за върховенството на закона и съответно за отчетите за България и Румъния по Механизма за съдействие и инспекция. На последните европейски изборите през 2019 той беше водещият претендент за ръководител на Европейска комисия на Партията на европейските социалисти.

Фон дер Лайен е уведомила ръководителя на Европейския парламент и испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз за оставката на Тимерманс и е изпратила публично писмо до министър-председателя на Нидерландия с молба да предложи имената на жена и мъж за претендент за нов комисар.

Тимерманс е вторият политик от Европейска комисия след Мария Габриел, който напуща Брюксел през последните месеци, с цел да влезе в националната политика. Очаква се процедурата по избора на новия българския еврокомисар Илиана Иванова да бъде финализирана пред септември. Мандатът на тази Европейска комисия изтича през юни следващата година, когато са идващите европейски избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР