Многохилядна демонстрация по повод Деня на труда - 1 май,

...
Многохилядна демонстрация по повод Деня на труда - 1 май,
Коментари Харесай

Многохилядно шествие за Деня на труда в Анкара

Многохилядна проява във връзка Деня на труда - 1 май, бе проведена през днешния ден на централния анкарски площад „ Тандоган “.

Въпреки неприятното време в шествието от Културния център „ Ататюрк “ до площад „ Тандоган “ се включиха голям брой жители, в това число доста синдикалисти, служащи, студенти, пенсионери, фамилии с бебета и дребни деца, заяви Българска телеграфна агенция. В турската столица от през вчерашния ден непрестанно вали пороен дъжд, съпроводен на моменти от мълнии.

Някои от жителите, участващи в демонстрациите, носеха дъждобрани или чадъри, само че други вървяха, облечени единствено с връхни облекла. 

Демонстрацията в центъра на турската столица, позволена от локалните управляващи, е проведена по апел на водещите синдикати ДИСК, КЕСК, Медицинската камара на Анкара, Камарата на зъболекарите в Анкара и други профсъюзи.

В митинга през днешния ден участваха голям брой членове на Турската комунистическа партия, Работническата партия, в това число доста представителки на женската секта на Работническата партия, представители на Работническата партия на Турция (ТИП), чиновници на горски стопанства, на Службата за създаване на пътища.

Демонстрантите издигнаха разнообразни лозунги, в това число „ Да живее 1 май “, каквото е и мотото на митинга, „ Правосъдие, правдивост “, „ Ние произвеждаме, ние ще управляваме “, „ Давайте бюджет не за вложенията, а за образованието “, „ Да живее 1 май в отбрана на мира и правата ни “, „ Край на употребата и на убийствата на работното място “, „ Искаме сигурни зони за работа “. Участниците в демонстрацията развяваха турски знамена, а някои издигнаха и флагове на Палестина.

Участници в митинга носеха и плакати с лозунги с искане за освобождение на ограничения от независимост 47-годишен Джан Аталай, който бе определен за народен представител през май предходната година като представител на Работническата партия на Турция (ТИП) - съдружник на огромната прокюрдска партия ДЕМ. През януари Аталай бе лишен от депутатския си статут.

Някои от стачкуващите през днешния ден носеха огромни фотоси на близки и сътрудници, починали при осъществяване на служебния си дълг. 

По време на проявата в Анкара бяха пуснати разнообразни песни, а доста стачкуващи се хванаха на хоро. 

Изключително засилени бяха ограниченията за сигурност към площад „ Тандоган “. Огромен брой служители на реда охраняваха проявата. Два пункта за инспекции бяха построени на входа на площада, като всички искащи да отидат на проявата бяха претърсвани подробно.



Днес пътуването с градския превоз в Анкара е гратис, в това число с метрото. Метровлаковете през днешния ден обаче не стопират на станция „ Анадолу Анъткабир “, където се намира площад „ Тандоган “. По високоговорители в метрото се насочат приветствени послания във връзка 1 май. 

В региона на площад „ Тандоган “ бе отцепено придвижването по редица огромни булеварди.

Обстановката в турската столица в ранните следобедни часове бе спокойна.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР